Black Coffee

Black Coffee

Black Coffee je poznati splitsko-zadarski jazz sastav, koji djeluje od 1993. (na fotografiji sa Martine Thomas i Daniele Di Bonaventura)

Godine 1996. izlazi prvi nosač zvuka pod nazivom " BLACK COFFEE ". Na albumu gostuju zvijezde hrvatske glazbe Oliver Dragojević i Gibonni, te poznati glumac i umjetnik Božidar Alić. Za kompoziciju "Night & Day "u suradnji s Oliverom, grupa dobiva diskografsku nagradu "Porin "za najbolju jazz izvedbu.

Od tada do danas grupa je nastupala na mnogobrojnim jazz i etno festivalima (Lagano, lagano; Hrvatski Jazz Sabor; Springtime Jazz Fever; Liburnia Jazz Festival; Alpe-Adria Jazz Festival; Baloon 2; Porin itd.), te izdala 5 nosača zvuka. Od nastupa treba istaknuti uvodni koncert 1. SPLITSKOG JAZZ FESTIVALA, na kojem su nastupili imena kao što su McCoy Tyner, Michael Brecker i Trilok Gurtu, JAZZ FOR PEACE jazz festival u Pescari pored Jamesa Williamsa, Larry Willisa i Bobby Watsona, te gostovanja u susjednim zemljama.

Na albumima im gostuju poznati hrvatski umjetnici kao što su Boško Petrović, Matija Dedić, Zdenka Kovačiček i drugi. Imaju višestruke nominacije za nagradu Porin, a grupa je poznata po velikoj koncertnoj aktivnosti i suradnji s mnogim zvijezdama hrvatske glazbe (Gabi Novak, Arsen Dedić, Tedi Spalato, Divas, Meri Cetinić, Bruno Kovačić, TBF itd.).

Okosnicu grupe čini ritam sekcija basist Renato Švorinić i bubnjar Jadran Dučić Čićo. Njih dvojica nastupaju u raznim all star postavama i sviraju sa inozemnim glazbenicima kao što su Miles Griffith, George Makinto, Csaba Deseo, Tony Pancella, Beppi D'Amato, Primož Grašič i drugi.

Renato Švorinić, više puta nominiran za najboljeg basistu, poznat je kao aranžer i producent više projekata u pop glazbi, a nastupao je sa velikim imenima hrvatske pop glazbe kao što su Gibonni i Vanna.

Jadran Dučić Čićo je izdao nekoliko vlastitih projekata, a 2000. je nominiran za fusion glazbenika godine. Sa Matijom Dedićem čine poznati Telletubies Jazz Trio.

2002. grupa pokreće novi projekt GLASOVI DALMACIJE.

2003. godine izlazi album "Krijanca", po prvi puta u povijesti hrvatske glazbe, dalmatinska pjesma vezala se uz jazz izričaj.

2004. godine album "Krijanca" nagrađen s dva Porina, te promoviraju album na mnogobrojnim festivalima u Hrvatskoj - Grožnjan jazz festival, Novigrad etno-jazz festival, Špancir fest Varaždin, Večer dalmatinske pisme Kaštela, a najznačajniji koncert je u 2004 održan u HNK Split pod nazivom "10. godina zajedno" gdje su kao gosti grupe nastupili pred prepunim gledalištem kazališta u Splitu, Boško Petrović, Matija Dedić, Gibonni, Klapa "Mendula", te Dražen Vrdoljak kao moderator večeri. Projekt "Glasovi Dalmacije" promoviran je i u inozemstvu u Italiji, Austriji i Sloveniji, na prestižnim jazz festivalima u Pescari, Chieti etc.

2006. godine zajednički projekt s Meri Cetinić, CD pod nazivom "Tiramola" u izdanju Croatia Records. Također treba naglasiti kako od 2006. godine sastav surađuje s niz inozemnih glazbenika poput:

  • Tammy McCann – američka jazz pjevačica poznata po suradnji sa Ray Charles i George Duke,
  • Robin Brown – jedna od najboljih američkih gospel pjevačica,
  • Carlos Werneck – brazilski glazbenik dugogodišnji suradnik Tanie Marie,
  • Georgie Fame – britanska glazbena legenda,
  • Marcelo Godoy – brazilski kantautor,
  • Nico Menci – jedan od ponajboljih talijanskih pijanista nove generacije

Posljednjih nekoliko godina Black Coffee najviše surađuje s talijanskim bandoneonistom – Daniele di Bonaventura, s kojim 2009. godine objavljuju CD za talijansku etiketu "Caligola Records" iz Venecije pod nazivom "Dall altra parte del Adriatico". CD je promoviran na nekoliko festivala u Italiji (Venezia,Pesaro,Bologna,…), te isto tako dobiva izvanredne kritike u glazbenim magazinima "Musica Jazz" i "Jazzit".

Album, na kojem se po prvi put u novijoj glazbenoj povijesti nalaze zajedno hrvatske i talijanske kompozicije, promoviran je na niz domaćih festivala (Splitsko Ljeto, Dani Matice Hrvatske Mostar, Jazz festival Lošinj, Zadarsko Kazališno Ljeto itd.).

Albumi:

Novosti: