Dražen Zečić

Dražen Zečić

Dražen Zečić godinama je naš najtiražniji pjevač i autor zabavne glazbe koji se može pohvaliti s podatkom da su mu albumi prodani minimalno u zlatnoj nakladi. Neka su mu izdanja doživjela i platinasta i dijamantna izdanja. Draženovi koncerti postali su jedinstveni po euforičnoj atmosferi, minimalnom dvosatnom trajanju i po tome što radi velikog broja hitova u repertoaru često izvodi samo refrene pjesama.

Karijeru je započeo početkom devedesetih godina kada je pisao tekstove za Matu Mišu Kovača, Zlatka Pejakovića, Matu Bulića i mnoge druge pjevače. Sada producira svoje albume i stvorio je svoj prepoznatljivi zvuk, a započeo je producirati albume i drugim izvođačima.

Vlastitu karijeru gradio je polako, zadobivši prvo srce publike koja je vjerno hrlila na svaki njegov koncert. Redovito se pojavljivao na festivalima te 1993. godine pobjeđuje na Melodijama hrvatskog Jadrana s pjesmom „Govore mi mnogi ljudi”, što ga izbacuje iz medijske sjene koja ga je dugo pratila.

Otpjevavši duet „Ima li nade za nas” s mladom Anđelom Kolar postao je najtraženiji pjevač u Hrvatskoj. Teme njegovih pjesama uglavnom su ljubavnog karaktera. Suze, rastanci, neuzvraćene ljubavi u interpretaciji Dražena Zečića kombinacija su koja publiku podiže na noge.

Dražen je na prvih sedam albuma uvijek radio s istim suradnicima, Edom Botrićem i Bratislavom Zlatanovićem kao kompozitorima te producentom Ivicom Čovićem – Pipom.

Pjevačem godine proglašen je 1999., kada je i nominiran za Porina u kategoriji za „Hit godine” i „Album godine”, a Porina je dobio za album „Nitko nema dva života” u kategoriji „Najbolji album zabavne glazbe”. Iste godine na splitskom Žnjanu trijumfalno je nastupio pred 20 000 ljudi.

Dobitnik je nagrade „Zlatna ptica” koju dodjeljuje izdavačka kuća Croatia records za preko 100 000 prodanih primjeraka nosača zvuka. Krajem 2002. godine u izdanju Scardone izišao je novi album „U ime ljubavi” koji je u kratkom roku dostigao nakladu od 20 000 prodanih primjeraka. Dražen je 2003. nastupio na 7. Hrvatskom radijskom festivalu u Šibeniku s pjesmom „Volio bih da te vidim sretnu” koja je doživjela veliki uspjeh. Te godine izlazi i njegov CD „Megamix” u izdanju Hit recordsa, s 33 zlatna hita. Godinu dana kasnije dobio je nagradu publike na Hrvatskom radijskom festivalu sa skladbom „Pokidat ću lance sve”, a te 2004. objavljuje istoimeni album koji odmah po izlasku postiže rekordne naklade. U izdanju Hit recordsa 2006. godine objavljen je njegov deseti studijski album pod nazivom „Zora”. U lipnju 2007. godine potpisao je ekskluzivni petogodišnji ugovor s Croatiom records koja je 2006. godine objavila „The Platinum Collection” s 41 velikim hitom popularnog Splićanina. Kolekcija je vrlo brzo dostigla zlatnu nakladu. Na Hrvatskome radijskom festivalu Zečić je osvojio Grand Prix u kategoriji zabavne i narodne glazbe za pjesmu „Stani, srce” te nagradu čitatelja 24 sata. U studenom 2007. godine Croatia records objavila je jedanaesti studijski album Dražena Zečića pod nazivom „Oprosti svijete” na kojem se nalazi novi duet s Anđelom Kolar „Nema ništa novo”.

U susjednoj Sloveniji godinama je naš prodavaniji pjevač zabavne glazbe koji redovito radi promotivne turneje po slovenskim sportskim dvoranama. U izdanju Scardone 2017. objavljuje novi studijski album „Ja te volio nisam” na kojem se nalaze hitovi „Stari prijatelji se ne rastaju”, „Ona novu ljubav ima” i „Koga da volim kad tebe nema”.

 

DISKOGRAFIJA:

ZAGRLI ME NOĆAS JAČE (1990., SUZY)

GOVORE MI MNOGI LJUDI (1993., SCARDONA)

BOEM U DUŠI (1995., CROATIA RECORDS)

TAMO GDJE JE SRCE (1996., CROATIA RECORDS)

NITKO NEMA DVA ŽIVOTA (1998., CROATIA RECORDS)

JOŠ SE SJEĆAM JEDNE ŽENE (1999., CROATIA RECORDS)

TI SI ŽIVOT MOJ (2001., CROATIA RECORDS)

ŽNJAN – UŽIVO (2000., SCARDONA)

U IME LJUBAVI (2002., SCARDONA)

POKIDAT ĆU LANCE SVE (2004., HIT RECORDS)

ZORA (2006., HIT RECORDS)

OPROSTI SVIJETE (2007., CROATIA RECORDS)

KONCERT U CIBONI (2008., CROATIA RECORDS)

U ČAST SVIM DOBRIM LJUDIMA (2009., CROATIA RECORDS)

CRNI KRALJ I BIJELA DAMA (2011., CROATIA RECORDS)

ARENA PULA (2012., CROATIA RECORDS)

TVOJ ĆU OSTATI (2013., CROATIA RECORDS)

JA TE VOLIO NISAM (2017., SCARDONA)

 

NAGRADE:

1999. – pjevač godine; Porin za najbolji album zabavne glazbe („Nitko nema dva života”); nominacija za Porina u kategorijama „Hit godine” i „Album godine”; nagrada izdavačke kuće Croatia Records „Zlatna ptica” za preko 100 tisuća prodanih nosača zvuka

2004. – Nagrada publike na Hrvatskom radijskom festivalu za pjesmu „Pokidat ću lance sve”

2006. – Nagrada publike na Hrvatskom radijskom festivalu za pjesmu „Zora”

2007. – Grand Prix Hrvatskog radijskog festivala s pjesmom „Stani srce”; Nagrada čitatelja 24 sata

2008. – Nagrada čitatelja 24 sata; Nagrada na temelju telefonskih glasova za pjesmu „Idi”

2009. – Nagrada publike na Hrvatskom radijskom festivalu s pjesmom „Vladarica”

 

KOMPILACIJE:

NAJVEĆI HITOVI – LIVE (1997., SCARDONA)

SVE NAJBOLJE 1 i 2 (2003., CROATIA RECORDS)

SVE NAJBOLJE (2003., CROATIA RECORDS)

MEGAMIX – 33 ZLATNA HITA (2003., HIT RECORDS)

20 ZLATNIH HITOVA (2006., SCARDONA)

THE PLATINUM COLLECTION (2006., CROATIA RECORDS)

HITOVI 2 U 1 (2007., HIT RECORDS)

NAJLJEPŠE LJUBAVNE PJESME (2011., CROATIA RECORDS)

Albumi:

Novosti: