ET

ET

 

Grupu ET, pod punim nazivom Electro Team, osnovao je Boytronic u lipnju 1987. godine.

Grupa je startala kao prvi rap band u Hrvatskoj te se grupi na Boytronic-ov poziv pridružuje DáReal. Tu započinje demo faza grupe u kojoj će se stvarati prvi hitovi, a koje će ET plasirati na top liste, kako na demo tako i na regularne, te zauzimati prva mjesta tjednima. Krajem 80.-ih grupi se pridružuje Skyrocker koji je na početku rata odselio u SAD ali je po povratku sudjelovao u stvaranju prvog albuma 1992. Grupu je napustio u proljeće 1993. godine. 1990. ET surađuje sa Ilanom Kabiljom u produkciji nekoliko pjesama, a kako je on tada imao duet sa Ivanom Ranilović, ona je otpjevala par refrena na ET skladbama koje su počele sve više biti komercijalnije zvukom te se takva kombinacija «rap»-a i ženskog vokala pokazala odličnom. U tom periodu ET, zauzima sve veći medijski prostor kroz lokaknu TV postaju Z3 i izvrsno posjećene koncerte po Zagrebačkim klubovima. Važno je istaknuti da je ET prva Hrvatska grupa koja se emitirala davne 1990. godine na MTV-u i to sa demo pjesmom!

U proljeće 1991. Ivana odlazi iz dua i pridružuje se Electro Team-u te uzima umjetničko ime; Vanna. Velike planove grupe omeo je rat pa istupaju pjesmom „Molitva za mir“ koja ih lansira među zvijezde. Grupa s tom pjesmom, koja je u svom tekstualnom obraćanju poziv na mir, dobija svoje poklonike i fanove. Za ET tu počinje jedan veliki medijski iskorak te vodi ka logičnom nastavku a to je snimanje prvog albuma. 1992. izlazi 1. studijski album „Electro Team“, no on nije donio onaj efekt kakav je grupa očekivala jer nije bio jasno definiran stil a niti ciljana publika budući je u to vrijeme „rap“ bila vrlo nepoznata i nekomercijalna glazba na ovim prostorima, ali je ipak omogućio brojna pojavljivanja na najeminentnijim TV show-ovima, novinama te održavanju prvog velikog koncerta u Domu sportova koji je bio prepun. Odlazak u London na nastup u sklopu DMC natjecanja i upoznavanje sa novim trendovima dance glazbe uveliko određuje daljnji stil, te grupa u srpnju 1993. izdaje single „Tek je 12 sat“ koji postaje mega hit kojeg će par godina kasnije novinari i kritičari jednoglasno proglasiti hitom desetljeća u Hrvatskoj. Nakon tog uspjeha sve se promijenilo u životima članova grupe: Vanne, Boytronic-a i DáReal-a. Bezbroj ponuda za nastupe, potpuna medijska dominacija... slobodno možemo reći da kreće prava ET manija. Electro Team je postao prvi dance band na ovim prostorima te je utemeljio novi glazbeni izričaj i pravac koji su mnogi kasnije godinama manje ili više uspješno kopirali. Između svih obveza grupa počinje raditi na pjesmama za drugi album „Second to none“ koji izlazi 1994. a s kojeg gotovo da nema pjesme koja nije bila hit single. 1996. grupa izbacuje 3. studijski album „Anno domini 1996.“ koji samo potvrđuje kvalitetu i pojačava euforiju kod publike. Oba albuma su prodani u dijamantnim i platinastim nakladama.

U toj formaciji članova, ET djeluje do proljeća 1998. U tom periodu od 5 godina rada, grupa osvaja sve moguće nagrade, kako publike tako i struke, ima daleko najveće tiraže, obara rekorde posjećenosti po klubovima i dvoranama od kojih mnogi i danas stoje kao neoboreni. Ta se slava, naravno, proširila od prvog trenutka i na susjedne države, gdje je grupa također bila mega popularna. Grupa je bila najtraženiji glazbeni proizvod godinama ne dajući tako nikome mogućnost da ih skine s trona mega uspjeha. ET također nameće visoki standard u izradi video spotova što je okrunjeno i sa 2 Porina, tako da još i danas drži rekord najskupljeg video spota izrađenog u Hrvatskoj za single „Sve bih dala da znam“. 1998. Vanna i DáReal kreću u samostalne karijere pa Boytronic, zauzet s produciranjem i komponiranjem za druge eminentne Hrvatske izvođače, zamrzava rad na ET-u na neko vrijeme. 2000. godine Boytronic, u prelaznoj fazi ET-a, dok traži idealan ženski vokal i lice za nastavak uspjeha grupe, izdaje 4 studijski album „Disconeckt“ s kojeg je također skinuto nekoliko vrlo popularnih singlova. 2001. u grupu ulazi pjevačica Lana Klingor te u proljeće 2002. izlazi vrlo uspješan 5. album „VIision 5“ koji grupu vraća na stare staze uspjeha. S novim licem i hit pjesmama ET s Lanom brzo dolazi do srca publike, kako one stare, tako i nove generacije. Album doseže zlatnu tiražu. 2003. ET izdaje 6. studijski album „Decade“ koji zapravo predstavlja greatest hits od 1993. do 2003. s tim da su svi singlovi, osim s albuma „Vision 5“, obrađeni u novim verzijama. Na album su uvrštena i dva nova hit singla koje je publika izvrsno prihvatila. Album je prodan u srebrnoj tiraži.

2005. Boytronic pokreće svoj label „Boytronic production“, ET mijenja pjevačicu, te u grupu dolazi novo voklano osvježenje na zvjezdanom nebu ET sage; Katarina Rautek, s kojom je u srpnju izdan 7. studijski album „Franfurt-Bombay-Tokyo“. 2006. ET sa singlovima „Ako te volim još“, „Kasno“ i „Na Božić sama“ najavljuje promjenu zvuka, te prelazak u izdavačku kuću Hit Records. 2007. Proglašeni grupom godine za 2006. od strane HrTop20 u kategoriji pop-rock izvođača, te u travnju izdaju svoj 8. studijski albim „Vrhunski album“ koji je po svom zvuku različit od stila po kojem je do sada ET bio prepoznatljiv zadnjih 15 godina. U lipnju 2007. grupa ET zaokružuje 20 godina glazbenog djelovanja u kojoj su stratali kao prvi „Rap“ i „Dance“ band na ovim prostorima te od imena i loga napravili opće prepoznatljiv brand i nametnuli nove standarde u zvuku i stilu.

Albumi:

Novosti: