IVICA SIKIRIĆ IĆO

Ivica Sikirić, svima poznatiji kao Ićo, poznat je po brojnim hitovima kao što su „Najlipša si“, „Ovo tilo vire nema“, „Opet je jubin cilin tilon“ itd. na svom glazbenom putu surađivao je s mnogim producentima, glazbenicima i tekstopiscima, poput Nenada Ninčevića, Rudolfa Dvorskog, Eduarda Botrića, Ivana Popeskića, Nenada Nakića, te naravno neizostavnog pok. Remija Kazinotija. Također su znameniti glazbeni dueti, koje je Ivica Sikirić – Ićo uradio s brojnim drugim glazbenicima, među kojima treba izdvojiti Vinka Cocu ili pak Tomislava Bralića iz klape Intrade.
Klapsko pjevanje bilo je samo početak...
Ićo je odrastao u svijetu klapske glazbe jer su se mnogi članovi njegove obitelji bavili klapskim pjevanjem. Tako je i on počeo svoje pjevačke korake u tom okružju. Životni i glazbeni san ostvario mu se 1995. kada ga je klapa „Trogir“ zvala da zamijeni legendarnog Vinka Cocu i bude njezin prvi tenor. U njoj ostaje do 1998.
Početak solo karijere
Već 1997. godine lagano počinje njegova samostalna karijera, kada je održao prvi samostalni nastup na Zadarfestu, pri čemu osvaja 1. nagradu debitanta s pjesmom „Kad bi mogla priznati“, čiji tekst i glazbu potpisuje Nenad Nakić, inače basist poznate zadarske grupe Riva.
„Najlipša si“
S glazbenim hitom „Najlipša si“ iz 2002/2003. godine osvaja sve radio postaje diljem Hrvatske, te ujedno dobiva 1. nagradu Hrvatskog radijskog festivala. Upravo u tom periodu, odnosno od pjesme „Najlipša si“ kreće suradnja s Rudolfom Dvorskim iz Zadra, pri čemu nastaje drugi studijski album pod nazivom „Najlipša si“.
Ovaj dugogodišnji hit, koji i danas rado slušan, nastao je gotovo u trenu. Refren se Rudolfu Dvorskom u mislim pojavio sasvim nenadano dok je s Ivicom Sikirićem Ićom išao na jedan intervju na kojem je, da zauvijek ne bi izgubio te stihove i glazbu, odlučio ne govoriti. Po povratku je na diktafon u samo 5 minuta snimio cijelu pjesmu koju je imao u mislima i Ići rekao: „Evo je, imat ćemo hit 100 %“. To je bila jedna od velikih prekretnica Ićine karijere.
Daljnja karijera
Ićo je tijekom svoje profesionalne glazbene karijere održao čitav niz koncerata i gostovanja diljem Hrvatske i inozemstva, a posebno se rado uključuje u različite humanitarne akcije i koncerte.
Novi preokret u karijeri podsjetio je publiku na pjevača hitova svima znanih pjesama "Najlipša si", "Ovo tilo vire nema" i dueta "Ribar sam star" s Tomislavom Bralićem. Naime, Ivica Sikirić Ićo ponovno se više posvetio glazbi i s novom hit pjesmom „Opet je jubin cilin tilon“ prošle je godine osvojio srca publike. Glazbu i tekst potpisuje dugogodišnji Ićin suradnik Rudolf Dvorski, a aranžman je radio Ivan Popeskić. Za spot koji je uprizorio ljubavnu priču pobrinuo se redatelj Igor Goić.
Odmah nakon Splitskog festivala na kojem je predstavljena pjesma, skupila je preko pola miljuna pregleda na YouTubeu u veoma kratkom roku. Svojevrstan fenomen su i grafiti koji su se pojavili po cijeloj Dalmaciji. Nakon izlaska pjesme njezin naziv i stihovi osvanuli su brzo kao grafiti na Pagu, u Zadru, Splitu itd.

Neke od nagrada koje je osvojio, a koje valja spomenuti su:
1997. Zadarfest – 1. nagrada debitanta s pjesmom „Kad bi mogla priznati“
1998. Zadarfest – 2. mjesto za nagradu publike za duetu sa Sanelom Bačić „Svjetionik ljubavi“
2001. Zadarfest – 1. nagrada publike s pjesmom „Postelja od ruža“
2002. Hrvatski radijski festival – 1. nagrada s pjesmom „Najlipša si“
2003. Zadarfest – 1. nagrada publike s pjesmom „Ovo tilo vire nima“
2003. Melodije Hrvatskog Jadrana – 1. nagrada žirija s pjesmom „Kolone“
2004. 1. nagradu radijskih urednika Hrvatske s pjesmom „Pusti me da sanjam“.
2010. Zadarfest - 1.nagrada stručnog žirija s pjesmom „Mirita san ljubav“
2022. Narodni radio – finalist „Bilo naroda“

 

 

Albumi:

Novosti: