Klapa Cambi (Kaštel Kambelovac)

 

 

Klapa Cambi osnovana je 1986. godine, naziv potječe od prezimena plemićke obitelji Cambi. Klapa postaje široj publici poznata 1991. godine svojim prvim nastupom u Omišu na Festivalu dalmatinskih klapa.

Jedna je od najpoznatijih i najboljih dalmatinskih klapa te je kroz niz godina svog djelovanja zaslužila niz nagrada i priznanja među kojima izdvajamo:

 • apsolutni pobjednik međunarodnog festivala u Veroni 1998.
 • pobjednik festivala dalmatinskih klapa Omiš 1998. 1999.,2000., 2009 i 2010 god.
 • nagrade na festivalu Večeri Dalmatinske pisme: 1999, 2000, 2004, 2008, 2009 i 2010
 • nagrada grada Kaštela 1998. za ukupan doprinos u kulturi i očuvanju baštine
 • dobitnik ukupno 10 Porina - najvećeg hrvatskog glazbenog priznanja (2000,2002,2005 i 2007, 2008 godine).
 • Višestruki dobitnici nagrada na Šibenskoj šansoni: 2008, 2009,2010 i 2011. godine.
 • 2008 godine dobili su i nagradu Porin u kategoriji NAJBOLJA KLAPSKA IZVEDBA FOLKLORNE GLAZBE za izvedbu pjesme ‘Izresla ruža rumena’

Svakim svojim nastupom klapa Cambi vrhunskim izvedbama, pjevajući tradicionalne dalmatinske i zabavne pjesme, uspjela je ostvariti sklad dalmatinske glazbene baštine i suvremenih glazbenih kretanja. U nastupima klape Cambi osjeća se iskrena ljubav prema klapskom pjevanju što dodatno doprinosi kvaliteti njihovog izričaja, promicanju izvorne klapske pjesme izvedene na suvremeni način i proširuje krug slušatelja i gledatelja.

Klapa je u tome uspjela zbog svježine i originalnosti;zbog jednako sugestivnih izvedbi vremešnih standarda dalmatinske pjesme, «baštinskog materijala» ili klapskih himničkih evergreena, ali i neponovljivih interpretacija pop-rock materijala Zlatana Stipišića- Gibonnija“, kao i drugih poznatih autora, a u novije vrijeme se i to vrlo uspješno dokazuje i u popularnoj glazbi sa vlastitim skladbama.

Predvođeni, dugi niz godina, sjajnim maestrom Rajmirom Kraljevićem, kasnije talentiranim voditeljem Vinkom Didovićem, a danas mladim i perspektivnim Tončijem Tranfićem - zavrjeđuju punu pažnju kao prvi pravi klapski crossover proizvod primjeren novom tisućljeću u kojega, izlišno je i kazati, Cambi donosi i prtljagu najboljih iskustava klapske tradicije, ali i senzibilitet pop zvijezda svjesnih sadašnjeg i vremena i prostora.

Od jeseni 2007. klapa je po višegodišnjim uspješnim vodstvom profesora Rajmira Kraljevića osvježena s novim pjevačima, te spremno kreće u novi niz javnih nastupa, ponovnog dokazivanja i potvrđivanja svoje kvalitete i glazbenog izričaja.

U novom sastavu osvajaju sljedeće priznanja:

 • Apsolutni pobjednici Večeri dalmatinske pisme 2008., 2010., višestruko nagrađeni 2009.
 • Apsolutni pobjednici Festivala dalmatinskih klapa Omiš 2009., 2010.
 • Apsolutni pobjednici i osvajači Grand Prixa na 3. svj. Prvenstvu zborova u St. Petersburgu
 • Osvajači Grand Prixa Festivala Dalmatinske šansone u Šibeniku za 2008., višestruko nagrađivani 2008. i 2009. godine
 • U 2010. Godini bilježe apsolutnu pobjedu na Večerima Dalmatinske pisme - Kaštelanski đir,te apsolutnu pobjedu na festivalu dalmatinskih klapa Omiš 2010.
 • U 2011. godini bilježe 1. nagradu publike na Šibenskoj šansoni, te 2. nagradu publike na Splitskom festivalu i 1 nagradu žirija novinara.

Iste godine su napunili splitski stadion Poljud gdje su obilježili 25.godina uspješnog djelovanja, a proslavu su nastavili i sa dva rasprodana koncerta u zagrebačkom Hypo centru, zadarskom Višnjiku i riječkom dvoranom Mladosti.

2012. osvojili su ''Zlatnik godine'' Radio Dalmacije za svoj mega hit ''Od zipke do križa''. U zadnje četiri godine osvojili su tri ''Zlatnika godine''. 2013. Apsolutni pobjednici na Šibenskoj šansoni prema glasovima publike i stručnog žirija, te dobivaju 2. Porina, onaj za najbolji album zabavne glazbe i za najbolju izvedbu klapske glazbe.

Veliki pečat u radu i uspjehu Cambija dali su Eduard Šegota, Duško Britvić, Mislav Biočina i Jozo Delaš koji zbog drugih obaveza više u njoj ne mogu pjevati, no ostaju joj vjerni obožavatelji i podrška. Na njihova mjesta u klapu stižu Božo Klišmanić, daroviti mladi tenor iz Kaštela, Marko Tomasović tenor - bariton iz Omiških Puntara i Duje Stanišić.

Klapa u 2015. ulazi hrabro sa osvježenom postavom i publici predstavlja svoj duet sa Miroslavom Škorom 'Moja Slavonka', nakon kojeg su održali tri velika koncerta - 7.3. ususret Danu žena u Areni Varaždin, 10.04. u riječkoj dvorani Mladosti, oba koncerta su održali zajedno sa Tomislavom Bralićem, klapom Intrade i Tedijem Spalatom, te koncert 'Klape u Lisinskom' 14.05. gdje su pozornicu dijelili sa klapom Šufit i klapom Maslina.

 

Album „Ako tako triba bit“ izlazi 2015. godine, s novim pomlađenim sastavom klape, a 2016. povodom 30 godina postojanja Cambi održava slavljenički koncert u KD Vatroslava Lisinskog, Kaštelima. Objavljeno je i prigodno antologijsko izdanje „Best of – 30 godina”, dvostruki CD.

 

Svojim nastupima na Šibenskoj šansoni 2017. i 2018. klapa je osvojila 3. nagradu publike.

 

Klapa je radila na samostalnoj, izvanfestivalskoj promociji svojih singlova među kojima su i dueti s domaćim poznatim glazbenicima Harijem Rončevićem i Miroslavom Škorom.

 

Usprkos svim problemima koji su zatekli glazbenike u 2020., klapa objavljuje album „Daj da budem tvoj“, svoj 15. nosač zvuka.

 

 

Manager:

 • Toni Perišin

Predsjednik:

 • Tonći Bezić

Albumi:

Novosti: