Klapa Filip Dević

Tradicionalna dalmatinska klapa iz Splita, koja djeluje pri istoimenom KUD-u. Osnovana je davne 1962. Godine, što je danas svrstava među najstarije aktivne klape. Repertoar klape sačinjavaju uglavnom izvorni napjevi i klapske skladbe vezane uz stari Split i Dalmaciju, ali i obrade zabavnih skladbi. Izvedbu karakterizira specifičan zvuk i prepoznatljiv serenadni stil pjevanja.

Dugogodišnja je učesnica Festivala dalmatinskih klapa u Omišu (33 nastupa), gdje se svrstala u red najtrofejnijih klapa. Redovito sudjeluje i na svim značajnijim susretima klapa. Povremeno surađuje i sa istaknutim izvođačima zabavne glazbe, posebice na Splitskom festivalu. Klapa je načinila mnoštvo snimaka za TV i radio kao i nekoliko nosača zvuka. Vodili su je brojni umjetnički voditelji, od kojih je poseban pečat za sobom ostavio maestro Vinko Lesić koji je vodio više od dva desetljeća.

Dobitnici su i brojnih priznanja od kojih se izdvajaju Nagrada Grada Splita i priznanje Festivala dalmatinskih klapa u Omišu za poseban doprinos razvoju dalmatinske klapske pjesme.

Osim u domovini, klapa je nastupala u više europskih zemalja, te Australiji, Novom Zelandu i Sjedinjenim Državama.

Umjetnički voditelj klape je prof. Jakša Gilić.

Albumi:

Novosti: