Klapa Kampanel

Klapa Kampanel

 

Klapa Kampanel nastala je 1996. godine idejom tadašnjih primoštenskih studenata u Zagrebu Jerice Gracina i Mate Gaćine. Kroz dugo razdoblje studiranja klapa je bila dobar odmor od učenja te ugodno druženje u studentskom domu. U razdoblju od 1999. godine brojni su prijatelji i pjevači prošli kroz klapu da bi se navedene godine njezin sastav ustalio na pet članova, a klapa počela ozbiljnije nastupati. Tadašnji ''zvonari'' bili su neizbježni Jerica Gracin i Mate Gaćina te Slaven Bolanča, Tomislav Prcela i Ante Antić. Njima se 2006. godine priključuju Nikša Antica i Miro Trgo i s ambicijama koje rastu klapa započinje svoje najplodonosnije razdoblje. Početkom 2010. Klapi se pridružuje Emil Martinović, a nakon odlaska dugogodišnjeg člana klape Slavena Bolanče novi član postao je Davor Marko Krnjak bariton i mandolina. Krajem 2013. u klapu dolazi Nado Santini novi prvi tenor, te početkom 2016. bas i gitarista Vjekoslav Hudeček.
Ne bojeći se miješanja glazbenih pravaca, stilova i naizgled nespojivih kategorija, a uz pjevačku izvrsnost svojih članova, Kampanel je na hrvatskoj glazbenoj sceni zazvonio bitno drugačije i kao takav nužno bio prepoznat ne samo od strane ljubitelja klapske pjesme već i onih koji klapama možda i nisu naročito skloni. Slijedili su brojni nastupi po glazbenim događanjima i festivalima te priznanja kritike i publike.
Klapu u dosadašnjem radu i postojanju krase brojni nastupi i koncerti u zemlji i inozemstvu, te brojne nagrade od kojih treba izdvojiti: trostruki pobjednici Festivala Klapa i mandolina u Opatiji 2010, 2011., 2012. te pobjednici Festivala Klapa uz gitare i mandoline Makarska 2012. te apsolutni pobjednici 2013.godine na istom festivalu. Klapa je također, dobitnik Porina 2009. u kategoriji Najbolje izvedbe klapske pjesme.
Klapa je uspješno proslavila 2011. godine svoju 15 godišnjicu postojanja velikim koncertom u KD Vatroslav Lisinski u Zagrebu. Također, klapa je osvajač treće nagrade stručnog ocjenjivačkog suda i publike na Festivalu dalmatinskih klapa Omiš 2013.
Eksperimentiranje s glazbenim kolažom nastavljeno je i tijekom rada na prvom albumu ''Aj ća volim te'' koji je Kampanel izdao 2008. godine, a koji donosi uspješnu fuziju s jedne strane dalmatinske šansone, tradicionalnog a capella klapskog pjevanja i instrumenata kao što su mandolina i gitara te s druge strane elemenata pop, rock i funky glazbe. Veliki hit sada već nažalost pokojnog Dina Dvornika ''Zašto praviš slona od mene'' u (re)interpretaciji Kampanela i samog autora zaživio je još jednom u punoj snazi hrvatskim radijskim eterom. Ništa manje nije prošla i naslovna pjesma ''Aj ća volim te'' autora Harija Rončevića, a zanimljiva je i obrada ''Bambina'' Nene Belana. Klapa je osvojila diskografsku nagradu PORIN za najbolju klapsku izvedbu pjesme ''U poju se mala'' 2009. Slijedi, koncertni album ''LIVE in Gavella'' 2009. te krajem 2012. godine izašao je i njihov drugi studijski album ''Na putu do sna'' koji je osvojio etere brojnih radio postaja i naklonost slušatelja sa već nekoliko hitova ''Niko se ne smije kao ti'', Ča će mi Copacabana'' .
Klapa je izdala 5 nosača zvuka, od toga su dva studijska albuma “Aj ća, volin te” i „Na putu do sna“, dva koncerta u živo i to „Live in Gavella“, sa već legendarnog koncerta u kazalištu Gavella održanog 12.11.2008., te „Klapa Kampanel i gosti“ sa velikog koncerta koji je održan u Čakovcu 30.10.2015.
Kao peti album klapa je snimila CD božićnih pjesama „Klapa Kampanel – Božićne pjesme“.
Od nagrada treba istaknuti:
-zlatna plaketa na Festivalu Klapa uz gitare i mandoline Makarska 2016.,
-druga nagrada na Festivala Klapa i mandolina u Opatiji 2015.,
-prva nagrada ocjenjivačkog suda na „Hrvatskom festivalu klapa i mandolina“ Opatija 2012.,
-prva nagrada ocjenjivačkog suda na „Hrvatskom festivalu klapa i mandolina“ Opatija 2011.,
-nagrada za najbolju glazbu na Zadarfest 2010. za pjesmu „Ja iden doma“,
-prva nagrada ocjenjivačkog suda na „Hrvatskom festivalu klapa i mandolina“ Opatija 2010.,
- nominacije za Porin, najprestižnije diskografske nagrade u Hrvatskoj za 2009. godinu.,
-album „Aj ča volin te“ bio je nominirana u 3 kategorije, a jedan Porin je osvojen u kategoriji br. 20. za najbolju klapsku izvedbu.
- Grand prix na festivalu duhovne šansone Uskrs festu 2006.g. u Zagrebu za pjesmu „Lanterna moje duše“.

 

 

Albumi:

Novosti: