Klapa Kaštadi

Klapa Kaštadi

 

Klapa Kaštadi, Poljica, Otok Krk

 

Klapa Kaštadi osnovana je 1998. godine, sa sjedištem u mjestu Poljica koje pripada gradu Krku, a nalazi se na sjeverozapadnom dijelu otoka Krka. Klapa je nastala spontanim okupljanjem nekolicine zaljubljenika u klapsko pjevanje odabravši ime koje i danas ponosno nosi. Riječ "Kaštadi" otkrivena je prilikom restauracije župne crkve Poljica, uklesana na kamenom pragu jednog prozora i pisana je glagoljicom. Kaštadima su se nekada nazivali ljudi koji su brinuli o crkvenom dobru (baštini). Upravo je ta činjenica poslužila klapi da uzme ime "Kaštadi" i tako simbolično preuzme brigu o očuvanju glazbene baštine. Od početka djelovanja do danas, klapa djeluje kao folklorna sekcija KUD-a Poljica pri Centru za kulturu Grada Krka. Od početka djelovanja klape, klapu je vodio poznati klapski stručnjak Ivica Frleta, sve do njegove smrti. Nakon njegove smrti, mjesto voditelja preuzima tadašnji član klape Josip Blažević, koji je klapu vodio do 2013. godine, kada voditeljem postaje Frane Frleta. 

Tijekom godina, klapa je doživljavala kadrovske promjene, a repertoar se od početnih crkvenih skladbi obogatio klapskim standardima da bi danas bio doista impozantan i obuhvaćao različite glazbene pravce, ali uvijek i uz izvorne napjeve otoka Krka. Iza sebe, klapa ima i jedan studijski album objavljen 2006.g., a za kojeg će s ponosom reći da je on prava slika očuvanja glazbene baštine "otoka od zlata".

 Danas klapu čini 10 vrsnih interpreta od kojih su 5 instrumentalisti i u tom su sastavu obilježili dvadesetu obljetnicu djelovanja. Dvadesetu godišnjicu djelovanja obilježili su ponajprije objavljivanjem nosača zvuka #samokantat koji je publici podario deset novih, autorskih skladbi različitih autora, ali i nekoliko izvrsnih glazbenih suradnji s domaćim glazbenicima, među kojima su Tedi Spalato, Đani Stipaničev, Marko Škugor, Melanija Purić, Bruno Krajcar, Zvjezdan Ružić... Album je izašao u izdanju najpoznatije hrvatske izdavačke kuće i promotora klapske pjesme - Scardona. Ove (2018.) godine, Kaštadi će po prvi put zapjevati na najpopularnijem festivalu sjevernog Jadrana "Melodijama Istre i Kvarnera" u duetu s Melanijom Purić sa skladbom Daž Daži.

Vjeko Alilović

 

Albumi:

Novosti: