Klapa Kmeti

kmeti

Klapa Kmeti je na okupu od 2006., iako njihovo prijateljstvo seže puno dalje od toga. Druženje i prijateljstvo rodili su se u ideju za stvaranjem klape – zagorske klape. U samim počecima lomila su se koplja među članovima oko toga hoće li Kmeti biti klapa, vokalni sastav, ansambl ili pak nešto treće. Kmeti su tada službeno postali klapa jer klapa nije isključivo dalmatinski brend, već prepoznatljivi hrvatski proizvod. Svi Kmeti su prijatelji od djetinjstva, dolaze iz istog mjesta i od malih nogu pjevaju zajedno – prema njima, to je i definicija klape.

Kmeti su htjeli da njihovo ime odražava i njihovu osobnost, da bude prepoznatljivo, lako pamtljivo i na neki način humoristično. Na šaljivi prijedlog jednog člana jednoglasno je odlučeno da je ime Kmeti naprosto savršeno. Nijedan sastav se tako ne zove, a ime asocira na skromnost, jednostavnost i rad. Kmeti su upravo takvi. U početku su probe bile na raznim lokacijama, ovisno o tome kako je bilo moguće – podrum, klet, dnevna soba, kuhinja, hodnik, župni farof, itd. Međutim, 2013. godine Kmeti su počeli ozbiljnije raditi uz stručnog umjetničkog voditelja.

Klapa Kmeti broji 9 članova:

  • 1. tenor – Danijel Filipčić
  • 2. tenor i gitara – Vinko Krištić
  • 2. tenor i klavijature – Martin Lazički
  • 2. tenor i lead vokal – Goran Vukmanić
  • bariton – Tomica Kolar
  • bariton – Hrvoje Brezak
  • bas – Dario Vukmanić
  • bas – Krešimir Brezak
  • bas i umjetnički voditelj – Siniša Miklaužić

Prva i najpoznatija skladba Klape Kmeti je Stara klet. Riječ je o skladbi koja je još 2006. prihvaćena kao službena himna turističke manifestacije Branje grojzdja u Pregradi koja bilježi polustoljetnu tradiciju. Skladbu Stara klet napisali su Tomica Kolar i Robert Smajlagić. Od tada do danas Kmeti su nastupili na većem broju festivala, kulturnih manifestacija, priredbi i drugih događanja. Valja izdvojiti nastupe na festivalu Zagorska Krijesnica, zatim nastup na Festivalu kajkavskih popevki Krapina 2015., 2017. i 2022., a tu je i nastup na HRT-ovoj emisiji Lijepom Našom snimanoj u Pregradi.

Unatrag nekoliko godina Kmeti organiziraju i samostalne koncerte uz goste. Najveći koncert do sada bio je „Srčece moje“ koji je održan u veljači 2020. u Festivalskoj dvorani u Krapini. Tijekom proljetne karantene 2020. Kmeti su osvojili i nagradu u nagradnom natječaju koji su organizirali INA i rock sastav Opća opasnost. Tom prigodom predstavili su svoju klapsku obradu pjesme Opće opasnosti – Tvoje ime čuvam. 2023. Kmeti su izdali svoj prvi studijski album „Naš frtalj Evrope“ koji se sastoji od 15 skladbi, a plod njihovog dosadašnjeg rada.

Tomica Kolar, pjesnik, skladatelj i član Klape Kmeti predstavio je Kmete uz nekoliko stihova:

Kmeti su vam dobra klapa kera more popievati stoječki i sedečki.
Popievljeju skup skoru več deset liet i baš jim je dobru
i nemreš ti to rastepsti!

Či pitate te Pregračane, tu klapu popievačaf i zaferkantaf,
zakaj se zoveju baš Kmeti, rekli vam buju: ZATU!,
ka jim baš tak paše.

Nebuju vam recitierali Marulića i jengavu poznatu pesmu:
“I moj tatek bil je kmet…”
ili legendarne stihove našega Tituša Brezovačkega:
“Kmet s popiefkom ide žet…”

Uni bi za se jednostavnu rekli:
“Na Stradunu ili h klieti, na vulici, pozornici,
h glavnem gradu, orehavem hladu, popievljema z guštam.
Sotto voce ili glasnu, z namuj vam bu upraf krasnu!”

Albumi:

Novosti: