Klapa Lučica

Klapa Lučica

KLAPU LUČICU SLUŠAJTE I NA:


Klapa Lučica - Deezer

“LUČICA”, a to su : Mirko, Gordan, Duško, Neno, Mile i Juro, a ne zaboravljaju se ni: Darko, Slavko, Miro i još poneki, koji su u ovih 50 godina povremeno “uskakali” u “Lučicu”. Naravno, sve je to posložio naš maestro Duško Tambača, glazbenik i pedagog, koji je uz Mirka, Gordana i Milu u klapi od početka (osnivači) te su tako skupa paralelno nizali uspjehe i nagrade. Prvi nastup na Omišu 1968. i odmah su bili pobjednici, i to kao debitanti, s legendarnom PISMO MOJA; HRLI TAMO..., a pobjednici su bili i 1972. g. sa pismon JEDNOG SAN MOMKA JA JUBILA. Također, prvi su dobili plaketu za 10 i 15 nastupa na Omišu gdje su, ukupno, dobili cca 35 nagrada, što prvih, drugih i trećih, kao i 6 nagrada za najbolju izvedbu novouglazbljenih pjesama. Na Splitskom festivalu prvi su zapjevali samostalno kao klapa 1978 i u 19 nastupa otpjevali tridesetak pjesama s raznim poznatim pjevačima, osvojili su 3 nagrade i dobili plaketu za 15-ti i 18-ti nastup na “Splitskom festivalu”.

Imali su brojne nastupe u domovini i inozemstvu, humanitarne nastupe te brojna diskografska izdanja u bivšoj državi, ali i danas. Za svoj dugogodišnji, uspješan i amaterski rad u kulturi, dobili su niz priznanja kao: Srebreni grb grada Splita 1987. godine, Nagradu grada Splita i Povelju SD županije 2009. godine. Klapa “Lučica” je jedna od bitnijih klapa, zaslužna da je klapsko pjevanje 2012. godine upisano na UNESCO-ov Reprezentativni popis nematerijalne baštine čovječanstva. Prigodom 50-tog jubilarnog “Splitskog festivala”, klapa “Lučica” je nagrađena od direkcije festivala Nagradom za izuzetan doprinos hrvatskoj glazbenoj kulturi.

Godine 2013. “Lučicu” je odlikovao Predsjednik RH za “Izniman doprinos u promociji glazbene kulture i klapskog pjevanja, njegovanju i očuvanju tradicijskih i pučkih vrijednosti od zaborava”. Također, njihov pjevač, voditelj i skladatelj Duško Tambača, odlikovan je za svoj dugogodišnji uspješan rad od Predsjednika RH, Redom Danice hrvatske s likom Marka Marulića. Godine 2008. godine klapa “Lučica” je započela uspješnu suradnju s diskografskom kućom “Scardona” i gosp. Brankom Paićem. Izdani su albumi: “Pismo moja hrli tamo”, “Spli’ski teštamenanat” te treći, posvećen 50-toj obljetnici klape “50 godina s vama”, a evo i ovaj četvrti, “Spli’ski teštamenat 2”, snimljen u njihovoj jubilarnoj 50-oj, 2015.godini.

U ovih zadnjih osam godina, snimljeno je 6 spotova. Svi spotovi su nagrađeni na međun­arodnoj manifestaciji F.E.S.T.-ITF u Solinu, a spot “Pismo moja hrli tamo” je 2013.g. dobio “Grand prix Italia” za najbolji kratki turistički film na festivalu u Lecce-u. Ove jubilarne 50-te godine snimili su spot “Zaspao je lipi Ive”, nagrađen na manifestaciji F.E.S.T. - 2015., a njihov maestro Duško Tambača je na istoj manifestaciji nagrađen Poveljom F.E.S.T.-ITC 2015, koju je i Lučica dobila 2012. g. Njihov zadnji uradak je za Scardonu upravo ovaj novi CD, Spli’ski teštamenat 2, sa starim spli’skim pismama, po izboru maestra Tambače. Najnovije, Lučica je dobila posebno priznanje HGU, nagradu STATUS – 2015, za svojih 50 godina.

Danas, iako u poznim godinama, vole se družiti, zapjevati, ispeći pokojeg kozlića uz pelješka vina, jer oni su istinska klapa pravih prijatelja, amatera i entuzijasta, koji sa svojim maestrom Duškom Tambačom žele mlađim klapama ostaviti u teštamentu stare pjesme, otpjevane na isti starinski način, da se ne zaborave.

 

JAKŠA FIAMENGO O KLAPI LUČICA

...Ono što pamtimo od tih prvih glasova iz djetinjstava i mladosti jesu klape, a među prvima je svakako klapa "Lučica". U ono, nepatvoreno i osjećajima čisto doba klapskog pjevanja kad je pjev klapa još bio spontan i nenametljiv, "Lučica" je znala kako zapjevati, a da ta spontanost ima i sklad koji će otvoriti srca i pridobiti uza se i vrsne glazbene znalce. Među prvima su shvatili da Dalmacija nije samo tamburanje o moru, suncu i ribama, već da postoji i onaj trudi, tamni, pasionski nježni život, o kojemu glasi od iskona niži vjerodostojne verse...

Zavrijedili su niz nagrada, ima ih tridesetak i nećemo ih ni brojiti ni navoditi jer i bez njih bi bili to što jesu: jedinstveni i specifični, klapa profinjena pjeva, nježnog i raspjevanog timbra. To se potvrđuje i ovim njihovim petim albumom, prvim CD-om. Ukratko, mogli bismo reći da je ova klapa po svom mudrom i iskrenom pjevu jedna od onih pouzdanih lučica u koju nam valja danas, na izmaku ovog i pred vratima trećeg tisućljeća, s vjerom u bolje i ljepše, uvijek iznova uplovljavati. Hvala im.

Albumi:

Novosti: