Klapa Sinj

Klapa Sinj

Već 30 godina Klapa Sinj poput izvora rijeke, ulijeva klapsku pjesmu u korito rijeke Cetine, a ona nošena snagom milijuna kapi vode s Dinare i Kamešnice, na svom putu od Sinja do Omiša oblikuje kanjon rijeke, i on oblikuje nju, prolazi Omišem i ulijeva se u naše Jadransko more. U tom čudesnom trenutku kad se pjesma dotiče s morem i širi cijelim svijetom, ona ne slabi nego kao za inat, postaje još jača, još izvornija, govoreći svima: Ja sam iz Hrvatske, ja sam iz Dalmacije, ja sam iz Zagore, ja sam iz Sinja! (I.M.)

Klapa Sinj utemeljena je 1982.g. od kada čuva i njeguje izvornu dalmatinsku klapsku pjesmu i promovira hrvatsku glazbenu baštinu u Domovini i inozemstvu. Stalan uspjeh kao rezultat upornog rada, te začudna stvaralačka darovitost glazbenog voditelja Mojmira Čačije, omogućili su da ovi majstori pjevači razviju prepoznatljiv način izvedbe i prilože naslijeđu neke nove skladbe.

Rezultati dugogodišnjega rada i predanosti klapskoj pjesmi mnogostruko su okrunjeni pobjedama na domaćim i međunarodnim festivalima, od kojih vrijedi izdvojiti:

 • 18 odličja osvojenih na izvoru klapske pjesme, na «Omiškom festivalu»,
 • osvojeno prvo mjesto na međunarodnom festivalu u Veroni 1997.godine,
 • osvojeno prvo mjesto za interpretaciju i ukupno drugo na međunarodnom Festivalu zbornog pjevanja u Pragu 1998.g,
 • osvojeno prvo mjesto u konkurenciji između 65 sastava na međunarodnom «a cappella» natjecanju u talijanskom Bolzanu 2002. g.
 • zadnji uspjeh Klape Sinj je nastup na 45. Omiškom festivalu u srpnju 2011.g. gdje je na večeri novih skladbi Klapa Sinj osvojila 1. mjesto-nagradu publike, a njen voditelj maestro Mojmir Čačija osvojio je 1. mjesto-nagradu žirija za najbolju pjesmu.

Klapa je uspješno gostovala diljem Hrvatske i Europe (Češka, Francuska, Italija, Mađarska, Njemačka, Portugal, Slovenija, Španjolska, Švicarska). Klapa je gostovala u travnju 2005. u Johanesburgu (J.Afrika), a u prosincu 2005.g. uspješno odradila turneju New York-Washington-Chicago(SAD). Klapa je sudjelovala i u projektu "Ne damo te pismo naša". U studenom 2007. godine klapa Sinj gostovala je u Beču(Austrija). Detaljan pregled rada Klape Sinj predstavljen je povodom proslave 25. godina osnivanja na svečanom koncertu u dvorani "Vatroslav Lisinski" u Zagrebu 4.listopada 2007. godine.

Klapa Sinj je do sada snimila 6 nosača zvuka i više zajedničkih, klapskih, glazbenih izdanja. Repertoar Klape Sinj sadrži obilje različitih izvornih napjeva kao i novouglazbljenih dalmatinskih pjesama. Dok ih slušamo, i mi osjećamo kako ljepota ljudskih glasova, tako posebnih i različitih, stvara začudan sklad. Klapa Sinj uistinu dokazuje da čarolija glazbe može, makar za tren, učiniti ovaj svijet boljim.

U Klapi Sinj pjeva 9 pjevača:

 • prvi tenor: Stipe Breko
 • drugi tenor: Ivan Klapež, Ante Galić, Ivica Breko
 • bariton: Boris Žanko, Mario Đidara, Mojmir Čačija
 • bas: Ante Milun, Ivica Mastelić

Predsjednik:

 • Ante Milun

Glazbeni voditelj:

 • maestro Mojmir Čačija

IZDANJA POGLEDATI POD "NE DAMO TE PISMO NAŠA"

Albumi:

Novosti: