Klapa Šufit

klapa sufit

 

Desetak mladih i talentiranih srednjoškolaca koje je 1992. okupio Tomislav Veršić u potkrovlju gimnazije započeli su s kontinuiranim probama, već 1994. klapa se počinje pripremati za svoj prvi nastup na Festivalu dalmatinskih klapa u Omišu.

S vremenom klapa prerasta u respektabilno glazbeno tijelo, koje nastupa na brojnim smotrama, te obvezno na Omiškom festivalu gdje su bili apsolutni pobjednici tri godine za redom - 2006., 2007. i 2008.

Klapa je ostvarila zapažene nastupe na klapskim smotrama (nagrada na smotri klapa "Skradin '96"), a iste godine Saša Jakelić (II tenor) u pratnji klape osvaja "Grand prix" festivala zabavne glazbe Melodije hrvatskog juga - "Opuzen '96" pjesmom Judi o' soli.

U svibnju 1997. godine Šufit je održao svoj prvi cjelovečernji koncert povodom 5 godina rada, u predvorju HNK Split. Koncert je pokazao kvalitativne pomake u zvuku klape, koja se počela mjeriti s vodećim klapama u Dalmaciji.

Krajem 1997 godine klapu napušta dugogodišnji voditelj prof. Tomislav Veršić i klapa se organizira kao samostalno kulturno umjetničko društvo prikladno nazvano KUD "Šufit". Iste godine počinje suradnja s maestrom Duškom Tambačom koji je prihvatio i podržao rad klape.

Nastupima na Festivalu dalmatinskih klapa u Omišu, Šuft se svrstao u sam vrh klapskog pjevanja. Klapa, vođena iskusnim dalmatinskim bardom, maestrom Tambačom, 1999.g. osvaja treću nagradu publike - brončani omiški leut. Krajem iste godine klapa izdaje svoj prvi nosač zvuka ''Dobro jutro more'', nakon čega slijedi niz promotivnih koncerata u Zagrebu i Splitu, da bi sve kulminiralo velikim koncertom u Splitskom HNK-u koji je popraćenih podrškom i priznanjem publike i glazbene kritike.

Od 2006. godine do danas, klapa je pod umjetničkim vodstvom prof. Jasminka Šetke. Rijetko viđena sinergija tog glazbenog i pedagoškog talenta i pjevača klape urodila je jedinstvenim podvigom u povijesti klapskog pjevanja i natjecanja. Klapa Šufit postaje apsolutnim pobjednikom omiškog festivala tri godine zaredom, osvojivši članove stručnog povjerenstva te srce i dušu klapske publike 2006-2008. Klapa Šufit je 2009.g. dobila nagrada za izuzetan doprinos dalmatinskom klapskom pjevanju te izdala svoj novi CD '' Ponoć je, mila moja majko''. Iste godine su nastupili i na prestižnom EBU međunarodnom festivalu u Kolnu gdje su oduševili sve prisutne. Sljedeće godine u St. Petersburgu su održali cjelovečernji program i prikazali Dalmaciju kao atraktivnu destinaciju.

Klapa Šufit je postigla uspjehe u samostalnim nastupima, u suradnji s drugim klapama, estradnim umjetnicima te na drugim glazbenim festivalima (Večeri dalmatinske pisme Kaštela, Festival dalmatinske šansone u Šibeniku, Melodije hrvatskog juga u Opuzenu). U Šufitu je tijekom godina pjevalo, ili još pjeva, ukupno dvadesetak pjevača, od 2003. godine klapa djeluje u sastavu koji je i danas, a kao osvježenje Vinko Didović 2014. dolazi na mjesto voditelja klape.

Nastala u šufitu škole, pjevajući pjesme iz šufita naših djedova, klapa se popela na sam vrh, na šufit dalmatinske klapske pjesme.

Ova klapa 2014. godine izdaje album 'Ne diraj moju ljubav' čija naslovna pjesma broji preko 40.000.000 pregleda na YouTube-u, a 2018. 'Oprosti dušo' za koji osvajaju nagradu Porin u kategoriji najboljeg albuma pop-folklorne glazbe.

U 2020. su objavili duet „Za cili život“ s Tanjom Žagar koji je premašio 3 milijuna pregleda na YouTubeu a nakon njega je izašao singl "Mirno ti more", koji je plod dugogodišnjeg prijateljstva s Vojanom Koceićem. Prvih 30 godina rada su obilježili 2023. u zagrebačkom Lisinskom, splitskom Peristilu i ljubljanskom Cankarjevom domu te pripremili novi singl „Ljubav je znala“ s hitmakerom Vinkom Barčotom.

ČLANOVI KLAPE:

  • I tenor - Igor Jelaska
  • II tenor - Jurica Nazlić
  • II tenor - Teo Bikić
  • II tenor - Marko Lasić
  • bariton - Ivan Bratinčević
  • bariton - Krešimir Grgić
  • I bas - Bruno Vučica
  • II bas - Teo Turk
  • II bas - Zdeslav Mišurac

Albumi:

Novosti: