Klapa "Sveti Juraj" HRM

Klapa Sv. Juraj HRM

Klapa "Sveti Juraj" - Hrvatske ratne mornarice, Split osnovana je početkom 2001. godine s ciljem predstavljanja Oružanih snaga RH na Međunarodnom susretu vojski svijeta u Lourdesu. Klapu prvenstveno obilježava koncertna aktivnost i angažiranost na brojnim protokolarnim zadaćama MORH-a, državnih institucija Republike Hrvatske, kulturnih manifestacija, Katoličke crkve u Hrvata, braniteljskih udruga itd.

Dobitnik je brojnih priznanja i nagrada državnih i crkvenih institucija, udruga proizašlih iz domovinskog rata i drugih. Neka od njih su:

  • zlatna plaketa s kadenom Mare nostrum Croaticum 2005. godine za iznimno očuvanje i promicanje nacionalnog, kulturnog, povijesnog i vjerskog dobra hrvatskog naroda u svijetu;
  • nominacija za diskografsku nagradu Porin 2005. u kategoriji klasične glazbe za najbolju izvedbu većeg komornog sastava, komornog ili simfonijskog orkestra ili zbora skladbom Ave Maria;
  • zlatna plaketa Pelerinage Militaire International- PMI u povodu 50. obljetnice Međunarodnog susreta vojski svijeta u Lurdesu, za izniman doprinos i sudjelovanje u internacionalnom programu;
  • Pozlaćeni povijesni grb grada Skradina - 1. nagrada stručnog ocjenivačkog suda za najbolju izvedbu izvorne klapske pjesme na 29. susretu dalmatinskih klapa u Skradinu 2008.;
  • Srebrena kula Cambi (druga nagrada publike) na večeri „Kaštelanski dir“ 2005.

Od mnogih nastupa izvan domovine (Italija, Njemačka, Poljska, Belgija, Mađarska, Francuska, Austrija, BiH, Crna Gora) izdvajamo nastup Klape u NATO bazi u Monsu i u Bruxellesu u centru zapovjedništva za Europu, te nastup na 11. europskom festivalu muških komornih zborova koji se održao u Mađarskoj u Pećuhu.

U suradnji sa Hrvatskom maticom iseljenika klapa „Sveti Juraj“-HRM je bila domaćin Prvog susreta klapa hrvatskog iseljeništva u domovini koji je održan u Kaštel Starom 1. srpnja 2006. i na kojem su nazočile klape hrvatskog iseljeništva iz čitavog svijeta.

Klapa „Sveti Juraj“- HRM je i sudionik klapskog spektakla „Klape u areni“ 2007. i 2008. godine u Puli, a kao poseban gost sudjelovala je na svečanom koncertu Festivala dalmatinskih klapa Omiš 2007. u KD „Vatroslav Lisinski“ u Zagrebu.

U 2012. godini je klapa otišla u Kinu na poziv tamošnjeg Ministarstva obrane, koje im je i pokrilo sve troškove putovanja i smještaja, nakon što ih je general Xu Cuiaho, čuo kako pjevaju na ratnom brodu „Andrija Mohorovičić“ za vrijeme prošlogodišnjeg boravka kineske vojne delegacije u Dubrovniku.

 

Popis članova klape SVETI JURAJ- HRM :

1. Marko Bralić     

2. Hrvoslav Kužić          

3. Domagoj Žanić

4. Stipe Botica       

5. Goran Bralić               

6. Bruno Andrić            

7. Ivica Kuzmanić             

8. Dragan Popović            

9. Darko Tranfić

10. Jakov Šegvić

 

Umjetnički voditelj:

  • prof. Mario Božić

Albumi:

Novosti: