Lidija Bačić

Lidija Bačić

LIDIJU BAČIĆ SLUŠAJTE I NA:


Lidija Bačić - Deezer

Lidija Bačić je rođena 4. kolovoza 1986. u Splitu. Pjevanjem se počela baviti s 10 godina, a prvi javni nastup imala je na Dječjem Festivalu 1997. godine gdje osvaja prve nagrade žirija i publike s pjesmom Miše Limića "Zaljubljeni dječak". Ubrzo se učlanjuje u vokalno-plesnu skupinu "Perle" gdje je punih 7 godina bila glavni vokal, pod vodstvom cijenjene Ingrid Flesch. 2001. godine nastupa sa "Perlama" na "Dori" sa pjesmom "Pokraj bistra izvora", a iste godine i na najznačajnijem hrvatskom festivalu tog vremena "Melodije Hrvatskog Jadrana" sa pjesmom "Na kamenu". 2002. godine slijedi novi nastup na "Dori" sa pjesmom "Nemirna rijeka", a vrhunac svega je nagrada "Grand Prix" na "Splitskom festivalu" s pjesmom "Riči". Osim u "Perlama" sudjelovala je u radu VIS-a "Rafael" također kao glavni vokal. S "Rafaelom" nastupa na brojnim festivalima, a među njima i na "Uskrs festu" 2003. godine, kada odnose pobjedu s pjesmom "Znak pobjede", a godinu potom osvajaju drugo mjesto na istom festivalu s pjesmom "Stvoreni za nebo".

2005. godine bila je finalistica druge sezone "Hrvatskog idola" i osvojila drugo mjesto u dramatičnoj završnici. Patrick Jurdić osvaja 1153 glasa, a Lidija Bačić 1143. Ubrzo nakon toga redovito nastupa u Hrvatskoj i inozemstvu. Početkom 2008. godine sklopila je suradnju s uglednim hrvatskim skladateljom Markom Tomasovićem, s kojim je realizirala svoj prvi singl "Dan iza vječnosti", englesku verziju "All I'll Ever Need" i "Kišu". Pjesma "All I'll Ever Need" napravljena je u suradnji sa Linom Eriksson iz švedske podružnice EMI-ja i postigla je veliki uspjeh na radijskim postajam širom Europe u ožujku 2008. godine. "Kišu" predstavlja na Zagrebfestu '08 održanom u poznatoj koncertnoj dvorani "Vatroslav Lisinski" i kao debitantica osvaja Grand-prix žirija i publike, a Tomasović je ujedno osvojio nagradu za najbolju skladbu.

Osim tri nagrade na Zagrebfestu, 2009. godine osvaja još neke nagrade: Melodije Mostara - nagrada za najuspješniju debitanticu; Melodije Istre i Kvarnera -nagrada za najbolju interpretaciju i za najbolju debitanticu za pjesmu "Ne moren kontra sebe"; Sunčane Skale - 2.mjesto i srebrna plaketa. Na Zagrebfestu '09 osvaja još dvije nagrade (nagrada za najbolju interpretaciju i 3. nagrada žirija za najbolju skladbu za pjesmu "Pogled"), a na MEF-u također dvije nagrade (1.nagrada žirija i nagrada za najbolju interpretaciju za pjesmu "Zarobljeno vrijeme"). Ukupno je osvojila 11 nagrada na 6 festivala u vremenskom razdoblju od godinu dana, što predstavlja nezapamćeni uspjeh.

Početak godine donosi još dvije nagrade, ovaj put na poznatom festivalu duhovne glazbe "Uskrsfest 2010", gdje osvaja 1.nagradu po izboru samih izvođača festivala i 2.nagradu stručnog žirija za pjesmu "Dijete Božje" koju je izvela zajedno sa klapom "Grobnik" čime se nastavlja uspješna suradnja sa ovim glazbenim sastavom. Nekoliko tjedana nakon Uskrsfesta nastupa drugi put na festivalu "Melodije Mostara" i ovaj put osvaja 3. nagradu žirija za pjesmu "Majčina ljubav". Početkom lipnja nastupa na Mediafestu sa pjesmom "Nisan sritna ja uz njega" i osvaja nagradu za najboljeg debitanta. Nakon Mediafesta po drugi put nastupa na MIK-u, ovaj put sa veselom pjesmom "Ne govori da san ti jedina", a vrhunac godine je prvi samostalni nastup na Splitskom festivalu sa pjesmom "Dvi lipe riči", s kojom ulazi u finale i osvaja 5. mjesto po broju glasova publike. Pjesma "Dvi lipe riči" je odlično prihvaćena u cijeloj Dalmaciji, a to je konačni plasman na festivalu i potvrdio. Tjedan nakon Splitskog festivala je donio nove izazove, odnosno drugi nastup na međunarodnom festivalu u Herceg Novom - Sunčane skale, ovaj put u najjačoj konkurenciji, u izboru za "Pjesmu ljeta".

Po glasovima žirija Lidija je s pjesmom "Zarobljeno vrijeme" osvojila sjajno 5.mjesto, ispred svih ostalih samostalnih izvođača iz Hrvatske. Sredinom kolovoza nastupa prvi put na "Melodijama hrvatskog juga" u Opuzenu i osvaja Grand prix festivala, nastupivši sa pjesmom "Nisan sritna ja uz njega", a nakon toga odnosi i pobjedu na obnovljenom Zadarfestu sa pjesmom "Ako te ikad izgubim". Sjajna 2010. godina okrunjena je nastupom na splitskoj rivi u sklopu dočeka Nove godine, gdje je nastupila zajedno s Oliverom Dragojevićem i Marijanom Banom.

Nakon nastupa na splitskoj Rivi, gdje je premijerno izvedena pjesma "Daj da noćas poludimo", otvorena su vrata i uspjehu kod mlade publike, pa je logičan nastavak bio snimanje pjesme sličnog karaktera "Haljinica od satena". Te dvije pjesme donose brojne nastupe širom Hrvatske, a ubrzano se radi i na završetku novog albuma, koji je i objavljen početkom lipnja. Uslijedila je i suradnja sa Tomislavom Bralićem s kojim Lidija snima pjesmu znakovitog imena "Pisma nas je vezala". Povratak festivalima se dogodio na Melodijama Istre i Kvarnera, gdje Lidija sa pjesmom "Neka se vino toči" nagradu za najdopadljiviju pjesmu po izboru radio slušatelja, te ukupno 4.mjesto po glasovima festivalske publike, što je najbolji dosadašnji plasman. Kruna svega bio je ponovni nastup na Splitskom festivalu, gdje sa pjesmom "Gospe od žalosti" osvaja u žestokoj konkurenciji nagradu za najbolju interpretaciju.

Albumi:

Novosti: