Mate Grgat

Mate Grgat

 

Mate Grgat, tenor, klapski i solo pjevač dolazi iz malog mjesta Otok koji se nalazi na pola puta između Sinja i Trilja, u dalmatinskoj zagori.  U njegovoj je obitelji uvijek bilo pjesme, već u ranoj dječačkoj fazi pokazivao je interes za operom tako da je redovito slušao i pratio rad Tri tenora pokušavajući ih imitirati.

Ozbiljnijim glazbenim putem je krenuo u župnom zboru, te je uskoro bio pozvan i u lokalnu mušku klapu Sv. Luka na mjesto prvog tenora sa nepunih 16 godina. U tom periodu imao je čast radit sa velikanima klapskog pjevanja kao što je maestro Mojmir Čačija te jedinstveni i neponovljivi maestro Ljubo Stipišić Delmata s kojim su snimili i jedan glazbeni broj koji pjeva o rodnom kraju, o Otoku. U tih par godina je skupljao emocije i stjecao iskustvo.

Upisom na Agronomski fakultet seli u Zagrebu, gdje je djelovala studentska klapa Falkuša s kojom Mate nastavlja svoje pjevanje. Zatim  upisuje i glazbenu školu V. Lisinski gdje se susreće sa opernim tehnikama pjevanja, te nedugo nakon toga počinje honorarno radit u kazalištu Komedija.

Paralelno pjeva u klapama Fjabula i Batuda, nakon kojih slijedi poziv u klapu Janjevo, u kojoj je aktivan preko 10 godina. Zanimljiv trenutak u njegovoj glazbenoj naobrazbi se dogodio kad je upoznao opernog asa, tenora i pedagoga g. Stojana Stojanova koji ga je puno toga naučio i formirao kao ozbiljnog pjevača.

Maštao je i o pjevanju u Hrvatskom narodnom kazalištu što su se i ostvarilo na dva projekta gdje je radio kao honorarac. U nekoliko godina gažiranja i kazališnih nastupa upoznao sam mnogo zanimljivih ljudi, od kojih je istaknuo nažalost kratko poznavanje i druženje sa Vinkom Cocom, jednom od njegovih najdražih pjevača. Mate je surađivao i s brojnim klapama -  Iskon, Dalmati, More Split, Grdelin, Kampanel, a s klapom More Split je u dva navrata gostovao u SAD-u.

 

Albumi:

Novosti: