Miroslav Tadić

Miroslav Tadić

Tadić je završio svoju formalnu edukaciju u SAD nakon studija u Italiji... Izvodio je i snimao širok spektar glazbenih stilova, rangiranih od barokne glazbe, klasičnog perioda, do blues-a, džeza i roka. Tadićevi nastupi i snimke uključuju suradnje i projekte s mnogim svjetskim renomiranim glazbenicima. U svom siječanjskom izdanju 1997. godine, urednici časopisa «Guitar player» proglasili su Miroslava Tadića jednim od 30 svjetskih, najradikalnijih i individualnih gitarista. Često je slušan u Europi, Japanu i USA...

U svom siječanjskom izdanju 1997. godine, urednici časopisa «Guitar player» proglasili su Miroslava Tadića jednim od 30 svjetskih, najradikalnijih i individualnih gitarista.

Tadić je završio svoju formalnu edukaciju u SAD nakon studija u Italiji i rodnoj Jugoslaviji. Izvodio je i snimao širok spektar glazbenih stilova, rangiranih od barokne glazbe, klasičnog perioda, do blues-a, džeza i roka. Tadićevi nastupi i snimke uključuju suradnje i projekte sa: Terry Riley, Los Angeles-skom Operom sa Placido-om Domingom, Howard-om Levy-jem, Joachimom Kühn-om, Dušanom Bogdanovićem, Vlatkom Stefanovskim, Theodosii-jem Spassov-om, Kudsi Erguner-om, Pandit Swapan Chaudhuri-jem, L. Shankar-om, Markus Stockhausen-om, Mariom Joäo, David Thorn-om i Jack-om Bruce, ali i sa ostalima. Često je slušan u Europi, Japanu i USA.

U proteklim godinama Tadić je koncentriran na razvoj i pristup improvizaciji koju kombinira sa glazbenim materijalima uvezenim iz mnogih izvora, uključujući barok, Europsku klasičnu i sjeverno indijsku klasičnu glazbu, istočnoeuropske tradicionalne folklorne tonove, blues, džez i rok. Poznato je po svojim pionirskim radovima u stapanju elemenata klasike i flamenka na električnoj gitari.

Miroslavove brojne snimke za ENJA Records, CMP Records, M. A. Recordings, Sony Classical i Thrid Ear Music, dobivale su međunarodne kritičke osvrte i pohvale. Pisao je glazbu za velik broj eksperimentalnih filmova, dobitnika raznih filmskih nagrada, kazalište i plesne točke. Od 1985. podučava na California Institute of the Arts u Los Angeles-u.

Albumi:

Novosti: