Tedi Spalato

Tedi Spalato

Tedi Spalato jedan je od zaštitnih znakova Dalmacije. Iskrenim i intimnim stihovima, punim emocija, njegove pjesme pričaju o ljubavi, popraćene tihim i mekim zvukom gitare.

Tedi Spalato rodio se u obitelji glazbenika amatera te je rano počeo pjevati i svirati razne instrumente. Bio je član klape, učio je od Marinka Katunarića i Ljube Stipišića, pjevao je u ansamblu 'Anima' u kojem je istovremeno učio o afroameričkoj duhovnoj i jazz glazbi.

Od 1982. bio je član benda 'More', ali je već tri godine kasnije krenuo u solo vode. Nastupao je na mnogim domaćim i inozemnim festivalima te se okitio mnogim nagradama. Vlasnik je dvaju Porina - za album 'Uživo u Lisinskom' 2001. godine te za vokalnu suradnju na pjesmi 'Ti i ja' 2006. godine.

Svoj talent Spalato je pokazao i u HNK Split gdje je glumio u operetama, dramama i baletnim predstavama.

Tijekom godina ostao je vjeran korijenima, dalmatinskim uskim kalama i gitari, a njegove pjesme poput 'Dalmatino povišću pritrujena', 'More snova', 'I sve ću preživit', 'Moje izgubljeno blago', 'Lipote gladan, ljubavi žedan'...hitovi su za sva vremena.

Kritičari ga zovu jednim od najboljih vokala i gitarista na ovim prostorima koji ima konstantnu želju da spoji klasičnu dalmatinsku pjesmu sa jazzom i world-music elementima, a obožavatelji ga smatraju srcem i izvornim zvukom Dalmacije.

Albumi:

Novosti: