TransAcoustic

TransAcoustic

TransAcoustic je glazbena priča koja je započela kada su se u Splitu susreli portugalski fado i bosanski blues, odnosno Joško Tomić i Iva Ivković Ivanišević. Joško je splitski gitarist koji je s Jelenom Radan krenuo u potragu za fadom, dok je Iva bila u potrazi za livanjskim sevdah bluesom i glazbenicima koji bi joj se na tom putu priključili. Zajednička potraga je, umjesto prvom probom, završila prvom svirkom 2016. godine u klubu Evergeen na otoku Hvaru. Tu je i nastalo ime TransAcoustic, što označava spoj različitih svjetova, glazbe i senzibiliteta. Od tada se nižu nastupi, festivali (osvojeno drugo mjesto na Omiš Guitar Festu) i koncerti s raznim glazbenicima koji čine TransAcoustic Orchestra. Godine 2022. započinju rad na autorskim pjesmama te ostvaruju suradnju s diskografskom kućom Scardona i sjajnim glazbenicima i producentima - a rezultat je novo čitanje Gibonnijeve “Kad sam nasamo s njom” koju su interpretirali iz ženske perspektive pa je postala “Kad sam nasamo s njim”.

Iva Ivković Ivanišević se svom glazbenom putu, nakon glazbene škole i dječjih festivala, ozbiljnije posvetila 2004. godine kao vokal u livanjskim rock i heavy metal bendovima (Sun Influence, Jok Ono, Helios). Po dolasku u Split, 2006. godine, otkriva čari zborskog pjevanja u nagrađivanim zborovima i vokalnim sastavima (Modo diverso, Vox animae, Schola cantorum/Camerata vocale) te se pridružuje legendarnim splitskim Aliensima s Nenadom Begom (Tutti Frutti) i Giulianom. S veteranima splitske scene (grupa More, Mlazni pogon, Šetači) formira grupu More More i započinje suradnju s brojnim glazbenicima (Alkemia, King & Fool, Cota G4) od čega je najzapaženija ona s Osmim putnikom na pjesmi “Tajna”, koja postaje jedna od njihovih najslušanijih pjesma. “Tajnu” izvodi u duetu s Giulianom, a 2021. pjesmu je otpjevala i Doris Dragović. Zaokret prema autorskom radu započinje u prvom livanjskom blues bandu 4 Hombres & Flowery, s kojima nastupa do 2022. (Thrill Blues Festival, Livanjsko kulturno ljeto, Busija fest, Iskre budućnosti) te objavljujuzapaženalbum “Mirna Bosna”. Autorski rad u bendu je povezuje i s frontmenom Buđenja, Darkom Bakićem, s kojim nastavlja surađivati i na svom aktualnom projektu, TransAcoustic, u kojem je glavna vokalistica.

Joško Tomić Joke je samozatajni splitski glazbenik koji je gitaru otkrio u tinejdžerskim godinama i ne sluteći koliki talent posjeduje. Počeo je kao basist KUD-a Mozaik, a svoju virtuoznost i istančan ukus prema glazbi gradio je u Leb i sol tribute bendu. Pokazao se kao odličan aranžer i autor glazbe u splitskom bendu Šejn i u suradnji s kantautorom Ivanom Ivaniševićem. Svirao je u pratećem bendu Luke Nižetića, s grupom Dalmatino, Ivom Perkušićem i klapom Šufit. Dugi period je proveo s Jelenom Radan u potrazi za fadom, svirajući na turnejama i velikim koncertnim događanjima što je zabilježeno na CD i DVD izdanju “Fado na Peristilu” u izdanju diskografske kuće Scardona. Djeluje i kao studijski glazbenik te je dio glazbenog orkestra Kaštelanskog festivala i pratećeg benda Izabele Martinović. On je glazbenik koji nikada ne ostaje u pozadini, a na koncertima ga se može vidjeti s minimalno tri instrumenta (gitara, mandolina i grčki buzuki) koje jednako svestrano i znalački svira. Godine 2016. s Ivom Ivković Ivanišević osniva TransAcoustic.