Trio Suveniri

Trio Suveniri

TRIO SUVENIRI SLUŠAJTE I NA:

Trio Suveniri - Deezer

Trio «Suveniri» iz Splita 2009. godine su obilježili 25 godina rada. Njihovi pra počeci su vezani za jednodnevne izlete u organizaciji turističke agencije Dalmacijaturist, na kojima su glazbu izvodili Dalibor Golubić – Dado i Milodrag Marinković – Milo kao Dado i Milo. Na jednom od tih izleta bio je i glavni inicijator osnivanja trija, product manager tadašnjeg reprezentativnog hotela «Lav« pokraj Splita gđa. Marija Bajić – Tomasović. Kako joj se izvođenje repertoara sa dalmatinskim melosom dojmilo, ponudila je svaku večer angažman u ribljem restoranu u sklopu hotela, a jednom sedmično na gala večeri u glavnom restoranu hotela. Jedini uvjet tj. preporuka je bila ta da glazbena formacija bude trio koji bi u sebi imao mandolinistu. Kako su imali malo vremena na raspolaganju do prvog službenog nastupa bilo je puno jednostavnije pronaći gitaristu-pjevača nego mandolinistu-pjevača. Pojačanje su dobili u liku Mirka Mrkajića – gitariste sa dobrim osjećajem za prateće vokale. Tako se trio na svom prvom nastupu mjeseca maja. 1984. godine pojavio u sastavu: Dado – mandolina, Milo – harmonika i Mirko – gitara uz višeglasno pjevanje.

Tada još bezimeni trio svoje ime je dobio na prvoj gala večeri hotela sasvim spontano i bez razmišljanja. Impozantnom pojavom u splitskim narodnim nošnjama i prezentacijom dalmatinskog melosa gosti su bili više nego oduševljeni tako da su blicevi fotoaparata bljeskali više nego na dodjeli Oskara, što je asociralo gitaristu - Mirka da izjavi: »Ovi nas slikaju kao da smo neki suveniri, a ne muzičari«, što je odmah i prihvaćeno s obzirom da je izraz suveniri lako pamtljiva riječ i prilagodljiva stranom jeziku jer su im nastupi i glazbena razmišljanja tada prvenstveno bili usmjereni isključivo prema turizmu.

Od tog trenutka maja. 1984. godine trio «Suveniri» iz Splita su se pojavili na glazbeno estradnom nebu pod kojim imenom djeluju još i danas.

Kako su od prvog trenutka svoga rada nastupili sasvim profesionalno kako u nastupu, tako i u vidu garderobe, plakata te ostalog propagandnog materijala, ukazala se i potreba za glazbenom prezentacijom tako da su vrlo brzo, već 1986. godine imali i svoj prvi nosač zvuka pod naslovom Dalmatian songs u izdanju tadašnjeg Jugotona.

Poslije objavljivanja prve kazete uslijedili su pozivi za gostovanja, što je rezultiralo velikim probojem trija Suveniri na slovensko tržište te su vrlo brzo stekli status dobrih zabavljača i promotora dalmatinske glazbe što je ovjekovječila i RTV Slovenije, a nedugo poslije i RTV Novi Sad u kojoj su ujedno i gostovali u emisiji Filmoskop sa dvije kompozicije filmske muzike i to: «I will vait for you«, glavnom temom iz filma «Pod kišobranima Šerbura« i «Java«, glavnom temom iz filma «Hatari» koje je aranžmanski obradio Pavle Kolarov.

1991. godine došlo je i do vidljive promjene u članovima trija Suveniri. Nastavak glazbenog rada trija kao i sve reference preuzeo je osnivač i voditelj Dalibor Golubić. Stalnim članom postaje Elvis Vlasteličić kao gitarista i glavni vokal, koji i danas djeluje u triju kao mandolinista. Domovinski rat je nakratko usporio rad trija, pa umjesto dogovorenog boravka u Australiji na edukaciji folklornog društva i glazbenog angažmana aktivno su se uključili u obranu Lijepe Naše.

Poslije kratkog prekida trio «Suveniri» su nastavili rad u postavi Dado – harmonika, Elvis – mandolina i Goran Mladin – gitara, kojeg je nakon par godina radi familijarnih razloga zamijenio Šandor Gion – Pišta. U tom periodu trio «Suveniri» u ljetnoj sezoni nastupaju diljem zapadne obale Istre od otočja Brijuna pa do Portoroža u Sloveniji, a zimi u turističkim središtima Slovenije, Austrije i ostalog dijela Evrope izvodeći plesni internacionalni evergreen program.

Interesantna zanimljivost u nastupima tria «Suveniri» je ta da su bili na nekoliko protokolarnih susreta slovenske vlade, kao i na mnogo privatnih zabava slovenskih političara.

1996. godine izdali su i drugi nosač zvuka pod imenom More naše plavo u izdanju Istratona iz Pule u kojem su zaokružili deset popularnih skladbi cijele naše Jadranske obale. Nakon nekoliko izmjena 2000. godine dolazi do ozbiljnije promjene na bolje, u članstvu, odnosno mjesto gitariste zauzima Darko Franić, a potom Ante Čaljkušić koji djeluje i danas, te dolazi i do promjene u poslovnom planu trija « Suveniri». Donesena je odluka da samo povremeno nastupaju u Istri u kojoj su proveli zadnjih 10 – tak ljetnih sezona već da nastavime djelovanje po Dalmaciji sa bazom u Splitu što su uspjeli i ostvariti.

Vrlo brzo postaju kućni trio za sve namjene Turističke Zajednice grada Splita na čelu sa gospodinom Vedranom Matošićem. Osim redovitog dnevnog nastupa na Peristilu u Splitu u organizaciji TZ, sudjeluju i na prezentacijama grada Splita u sklopu UNESCO-vih zaštićenih gradova te turističkim sajmovima.

Zanimljivo je spomenuti nastup u Hotelu Plaza u New Yorku, kao i gostovanje u Canadi našim iseljenicima.

2004. godine diskografska kuća Memphis je izdala dva nova CD-a i to: « Pisme iz škafetina « sa popularnim dalmatinskim pjesmama i « Naš kanat je lipši « sa najljepšim istarskim pjesmama na hrvatskom i talijanskom jeziku..

Za diskografsku kuću Suzy izdan je CD Dalmatinske balade

Za diskografsku kuću Scardona snimili su pet CD-a instrumentalne glazbe i to : « Mandolinom po Dalmaciji » sa popularnim dalmatinskim pjesmama i « Tradicionalni plesovi Dalmacije « sa izvornim folklornim plesovima i napjevima, „Mandolinom po Dalmaciji vol.2“, „Mandolinom po Dalmaciji vol.3“, ''Najljepše pjesme Istre i Kvarnera''.

Albumi:

Novosti: