Vlatko Stefanovski

Vlatko Stefanovski

Rođen je 1957. u Prilepu, u Makedoniji, u glumačkoj obitelji. Gitaru je počeo svirati sa trinaest godina. U adolescentskoj dobi osnovao je grupu 'Leb i sol'. Grupa je postala jedna od najznačajnijih na glazbenoj sceni bivše Jugoslavije.

Svirali su posebnu kombinaciju glazbe, mješavine tradicionalnih makedonskih nepravilnih ritmova i suvremenog roka. 'Leb i Sol' je izdao trinaest albuma i održavao turneje diljem svijeta. U zadnje vrijeme Stefanovski je razvio vrlo uspješnu solo karijeru. Njegov prvi samostalni uradak "Kauboji i indijanci" (1994.) pokazao je njegove raznolike interese od dubokih korijena narodne glazbe do ambijentalnih ugođaja i klasičnog bluza.

Drugi CD "Sarajevo" (1996) bio je dobrotvorni projekt za UNICEF-ov Fond za siromašnu djecu. U svibnju 1996. Vlatko je osnovao svoj trio (električni) i objavio njihov prvi CD za Third Ear Music u prosincu 1998. Godine 1997. skladao je glazbu za igrani film "Ciganska čarolija" kojeg je režirao Stole Popov. Njegova glazba iz tog filma je izdana kao samostalni CD pod istim nazivom.

Skladao je i glazbu za ruski film "Put na Sunce" redatelj Yesmina Ustaoglua koji je osvojio dvije nagrade na Berlinskom filmskom festivalu 1999.

1998. Izdan je album "Kruševo" na kojem je Vlatko surađivao sa poznatim gitaristom Miroslavom Tadićem. CD je objavljen za MA Recordings, američku-japansku izdavačku kuću. Vlatko i Miroslav promovirali su album na tri koncerta HI-FI 1998. Sajmu u Los Angelesu i na Skopje jazz festivalu 1998. Godine 1998. svirali su u Sava-centru u Beogradu i snimili svoj prvi CD "Uživo iz Beograda" koji je izašao u ožujku 2000.

Posljednjih godina svirao je i snimao u Francuskoj s grupom "Koreni" koji je osnovao pijanist Bojan Zulfikarpašić. Vlatko Stefanovski ujedno je i član grupe "Balkan horses band" sa uglednim glazbenicima iz sedam balkanskih zemalja. Vlatko se pojavljuje kao specijalni gost na Gibonnijeva posljednja dva albuma i velika koncerta zajedno s nekim svjetskim glazbenicima kao što su Manu Katche, Pino Paladino, Toni Levin i dr.

Posljednji radovi Vlatka Stefanovskog obuhvaćaju i glazbu za filmove, kazališta i balet. Poznat je po svojoj nevjerojatnoj tehnici sviranja gitare. Stvara bogata glazbena dijela, maštovito, okretno i s lakoćom. Njegov trio nedavno je svirao i u klubovima za tisući ljudi i na stadionima za petnaest tisuća u SAD-u te u zemljama: Kanadi, UK, Njemačkoj, Francuskoj, Nizozemskoj, Hrvatskoj, Grčkoj, Sloveniji, BIH, Jugoslaviji, Bugarskoj i drugdje.

Stefanovski je povezan sa brojnim umjetnicima diljem svijeta, a među njima su velikani kao Allan Holdsworth i John McLaughlin.

Vlatko Stefanovski živi sa svojom obitelji u Skopju, Makedoniji i vlasnik je dobro opremljenog studija "Esoteria glazbeni studio".

"Treta majka" nastavak je akustičnog, gitarističkog putovanja koje smo započeli Miroslav Tadić i ja prije devet godina. Naš gost iz Bugarske Teodosiija Spasov, izvanredno se uklopio i osvježio zamišljenu koncepciju... kaže proslavljeni makedonski gitarist Vlatko Stefanovski. Dio tog "višegodišnjeg, gitarističkog putovanja" na koji se nadograđuje album "Treta majka" dogodio se prošlog ljeta tijekom srpnja i kolovoza diljem obale Lijepe naše. Tako ste sve od Dubrovnika do Pule imali priliku doživjeti jedinstven i rijedak virtuozni duet gitara- Stefanovski-Tadić, u atraktivnim prostorima starih utvrda, amfiteatara, kazališta...

Duet Stefanovski-Tadić na svojim je nastupima pripremio dvosatnu glazbenu "poslasticu" za pamćenje, a iznimno zadovoljna publika uzvratila im je pozivom na dvostruki bis. Na ovoj ljetnoj koncertnoj turneji, najveći dio svakog nastupa bio je posvećen makedonskim narodnim pjesmama snimljenim na posljednjem zajedničkom albumu "Kruševo", no sa nekoliko glazbenih brojeva, najavljen je i album "Treta majka".

Dobitna kombinacija Stefanovski-Tadić, dvojica umjetnika koji su tako slični, čak i vizualno, a opet toliko različiti, izvanredno se nadopunjavaju odgovarajući savršeno na poticaje koje jedan drugom upućuju na gitarama. Klasičar Tadić i akustičar Stefanovski svojim su nastupima na ljetnoj koncertnoj turneji, te burnim ovacijama publike pokazali kakav je njihov trenutni status.

Albumi:

Novosti: