Besplatna dostava za narudžbe iznad 25 € unutar Hrvatske i besplatna dostava za narudžbe iznad 45 € u inozemstvo.

20 godina poslije: Pjesme nakon kojih klapska scena više nije bila ista

Podijeli:

Dvadeset godina je prošlo od nastanka triju pjesama koje su otvorile put klapskoj glazbi i time obilježile dalmatinski zvuk. Prekretnica se dogodila na stadionu Poljud 2006. godine ispred 15.000 ljudi koji su se okupili na do tad nikad viđenom klapskom spektaklu! 

 

'Dalmatinski spektakl' koji će se večeras održati ljubljanskoj Areni Stožice, najvećoj slovenskoj dvorani, podsjetio nas je da je prošlo 20 godina od nastanka triju kultnih klapskih pjesama: 'Vilo moja', 'Da te mogu pismom zvati' i 'Croatio, iz duše te ljubim'.

Zanimljiva činjenica je da su sve tri pjesme nastale iste godine,  1998.,  i trebalo im je 8 godina da zažive! Danas su to pjesme koje su se uvukle pod kožu ljudima i s pravom ih možemo nazvati klasicima hrvatske glazbe. Dodatnu zanimljivost im daje da glazbu dvije pjesme potpisuje isti autor, Ivica Badurina.

Pravu popularnost su ove pjesme doživjele na stadionu Poljud 2006. godine na koncertu 'Ne damo te pismo naša', o značaju tog koncerta se pričalo godinama. On je izvukao klape iz konoba u velike dvorane i arene. 

Naime, te 2006. godine nastupi klapa su oduševili prisutne i time pokrenuli pravi klapski val. Posebnu reakciju su dobile upravo ove spomenute pjesme koje su danas veliki dalmatinski klasici 'Da te mogu pismom zvati', 'Vilo moja' i  'Croatio, iz duše te ljubim'. 

Bio je to događaj koji je snažno promijenio kompletnu glazbenu scenu u Hrvatskoj i stvorio potpuno novi zvuk popularno nazvan 'dalmatina'.

'Da te mogu pismom zvati' je prava nježna ljubavna balada koja je poznata diljem Hrvatske i šire. Pjesmu je izvela klapa Maslina i od tad je prevedena na više jezika, a njezini autori Ivica Badurina i Frane Bilić nisu bili ni svjesni koliki će utjecaj ostavit kada su je stvarali.

'Vilo moja' je pjesma Ivice Badurine i Vlaste Jurić koja se izvodila u Stockolmu, Beču, Novom Zelandu i šire. Tada je Vinko Coce s ovom pjesmom potvrdio svoj status jednog od najvećih dalmatinskih glazbenika. Ona je dokaz da ni vrijeme, ni prostor, ni jezik nisu prepreka kada je riječ o kvalitetnoj glazbi. Klapska obrada ove pjesme u izvedbi klape Crikvenica je također ubrzo poslala vrlo popularna.

'Croatio, iz duše te ljubim' antologijska  je klapska i domoljubna "himna" Tomislava Bralića i klape Intrade. Autor je bibinjski pjesnik Ante Sikirić koji je svoju prvu pjesmu napisao sa 11 godina kada mu učiteljica nije vjerovala da su to zaista njegove pjesme koliko su bile dobre.

Da je riječ o provjereno dobrim autorima govori činjenica da je Ivica Badurina autor dvije od tri pjesme koje spominjemo kao zaslužne za promijene u klapskom glazbenom pravcu! Gospodin Badurina je 2014. u izdanju Scardone predstavio svoj autorski album 'Vilo moja' s najvećim hitovima koje je napisao.

Upravo su pjesme kojima su godine trebale da zažive postale razlog velike eksplozije emocija koja se dogodila na Poljudu 2006. godine. Taj događaj je obilježio daljni razvoj klapske glazbe, a da ova glazba i dalje živi među ljudima dokaz je i večerašnji rasprodani koncert u Areni Stožice.

 

Foto: Duje Klarić (Poljud 2006)

 

Albumi: