Besplatna dostava za narudžbe iznad 120,00 kn unutar RH i za narudžbe iznad 250,00 u inozemstvo

Tomislav Bralić i klapa Intrade stižu kući

Podijeli:

Završivši ljetnu sezonu koncerata izvrsnom atmosferom u Šibeniku, Tomislav Bralić i klapa Intrade najavljuju novi koncert u povodu 30. obljetnice Dana obrane Zadra. "Bilo je i vrime" da napokon zapjevaju i u svojem gradu pa će 6. listopada u 19 sati nastupiti na Trgu pet bunara i Trgu Petra Zoranića, prekrasnom prostoru na kojem su održali nezaboravan koncert na kojem su prvi put nastupili uz pratnju grupe i tako najavili promjenu u svojem glazbenom putu. Tomislav Bralić sretan je što nastupaju na poluotoku:

Evo nas opet u Zadru, na Trgu pet bunara gdje smo prije 15 godina imali fenomenalan koncert koji smo snimili i objavili. Zadar ima puno važnih datuma u svojoj povijesti, a jedan od njih je baš 6. 10. 1991. Trideset godina poslije Intrade će zapjevati u svome gradu. Nadam se lijepom vremenu, pun trg neka pjeva s nama kao 2005. Opet ćemo biti sa našim pratećim sastavom i otpjevati sve naše najbolje pjesme. Veselim se koncertu i pozivam sve da dođu i na taj način proslavimo Dan obrane našeg Zadra.

Na Trgu pet bunara bili su nastupili 2005. u povodu 20. obljetnice postojanja, a uz njih su bili riječka ženska klapa Luka, sestre Ivana i Marija Husar, solisti splitske opere Marija Bubić i Stefan Kokoškov te kvartet Music forever. Snimka koncerta objavljena je na albumu "20 godina klape Intrade" iz 2006. godine koja je, kako se pokazalo, bila prijelomna u njihovoj glazbenoj karijeri jer su u nekoliko mjeseci ostvarili iznimne uspjehe kojima su se popeli na vrh glazbene scene, gdje su i dalje nakon punih 15 godina i spremaju se za nove glazbene uspjehe. Spomenuti je album odmah osvojio publiku nakon nekoliko radijskih emisija, a osvojili su i Porina za pjesmu "Moja jube" koju su izveli sa sestrama Husar na tom slavljeničkom zadarskom koncertu o kojem je tada pisala Katica Burić iz Slobodne Dalmacije

Koncert je počeo u duhu „starih vremena” ovoga sastava, tradicionalnim izričajem; pjesmama „O more mati”, „Poklen su me prikovali”, „Mene zovu bodulom” itd. Ali, iako uigran tim, s izvanrednim prvim tenorom i drugim basom, čini se da naglasak njihova vokalnog izričaja nije na pjevanju a cappella već na vokalno-instrumentalnom repertoaru (...) Svoju pravu klapsku zvukovnu boju, dinamičko nijansiranje i opuštenost iz koje proizlazi i dobar kompaktni zvuk, klapa je postigla tek dolaskom gitarske pratnje: Josipa Marcelića i Davora Petrovića. Iako trend koji se pojavio u klapskom pjevanju, dodavanjem instrumentalne pratnje, klapska se pjesma na svojevrstan način približila publici, ali s druge strane, došla je blizu granice da izgubi svoju vrijednost i autentičnost. Srećom, vrijedni stihovi bibinjskog pjesnika Ante Sikirića, spojeni s tipičnim mediteranskim melodijama i refrenima koje već godinama za klapu Intrade stvara njihov voditelj Davor Petrović, ipak kao da pomažu očuvanju tradicije ili čak stvaranju jednog tipičnog zadarskog melosa (...) Uz basista Damira Košpića, klavijaturista Nebojšu Lakića i bubnjara Hrvoja Perića klapa Intrade za završnicu i ujedno vrhunac koncerta otpjevala je svoja najvrjednija djela „Ispod tvoje boloture” i „Croatio, iz duše te ljubim”, neke od mnogobrojnih pjesama sa solistom baritonom Tomislavom Bralićem koji je zadnjih deset godina zasigurno i zaštitni znak ove klape.

(Katica Burić, "Zadrani se nauživali pjesme", Slobodna Dalmacija, 2. 7. 2005.)

 

Uslijedili su u narednom razdoblju 2006. godine važno gostovanje na HRT-u gdje su izveli "Croatio, iz duše te ljubim" u gledanoj emisiji u sklopu Svjetskog nogometnog prvenstva, nastup na prvom koncertu na Poljudu u okviru ciklusa "Ne damo te pismo naša" koji ih je lansirao i nakon kojeg više ništa nije bilo isto u njihovoj karijeri. Potom je održan i prvi prosinački koncert u Zagrebu, a koji je postao zimska tradicija i traje već 15 godina. 

Sve su te situacije otvorile mnoge puteve koji su Tomislava Bralića i klapu Intrade doveli do toga da je danas svaki njihov koncert rasprodan i da ih je publika uvijek željna. Klapu iznimno veseli koncert na Trgu pet bunara koji je bio nukleus njihovih uspjeha koji su uslijedili nakon a cappella perioda, a pred njima je još jedan spektakl.

Organizator je koncerta Grad Zadar, a ulaz na koncert je besplatan. Ulaznice će se dijeliti uz EU COVID potvrde i negativne antigenske testove 4., 5. i 6. listopada u Turističkom informativnom centru, na adresi Jurja Barakovića 5, od 9 do 19 sati. 

 

Fotografije: Arhiva Slobodne Dalmacije 

Albumi: