Besplatna dostava za narudžbe iznad 25 € unutar Hrvatske i besplatna dostava za narudžbe iznad 45 € u inozemstvo.

Glazbena razglednica: obljetničko etno izdanje Lidije Bajuk 'Senjico senjala'

Podijeli:

Lidija Bajuk još je 90-ih godina svojim radom povećala interes za etnoglazbu. Povodom 30 godina djelovanja na sceni, u suradnji sa Scardonom, izdala je novi nosač zvuka

Izuzetno zaslužna za promociju domaće etnoglazbe u devedesetim godinama, Lidija Bajuk otkrila nam je čaroliju naše autohtone glazbe po kojoj smo jedinstveni u svijetu.

Ona je doktorica znanosti, etnologinja, antropologinja, učiteljica razredne nastave, školska knjižničarka. Iznimno bogato obrazovanje isprepleteno je znanjem i ljubavlju prema rodnome Međimurju, koje je stalna tema njezinoga glazbenoga opusa, ali i znanstveno-stručnoga. Dobitnica je dvanaestak glazbenih nagrada, među kojima se ističu Zlatna plaketa Grada Čakovca za promicanje Međimurja u glazbi i književnosti (1998.), Kaštela za izvedbu dalmatinske pisme (1999.), Večernjakova ruža za najboljega etnoglazbenika (2001.), Porinza najbolju etnopjesmu (2006.) i najbolji etnoalbum (2015.), Franjo Ksaver Kuhač za autorske i glazbeno-istraživačke projekte na temelju glazbene baštine međimurskoga kraja (2014.) te Milovan Gavazzi za promociju i popularizaciju nematerijalne baštine Međimurja te doprinos prepoznatljivosti i vidljivosti etnološke i kulturnoantropološke struke (2019.).

Prve je zapaženije nastupe imala na koncertima Johna Mayalla (1986.) i Joan Baez (1989.). Otada je prošlo trideset godina tijekom kojih je Lidija uvelike pridonijela razvitku i očuvanju hrvatske etnoscene. Upravo ta brojka bila je povod raskošnome koncertu Lidija Bajuk i gosti: Senjico senjala, na kojem su se okupili elitni glazbenici za koje slobodno možemo reći da su naš “etnodreamteam” koji nas već desetljećima oduševljava. Lidijin koncert uz jedanaestero sjajnih glazbenih suradnika organizirali su Hrvatsko društvo skladatelja i Cantus u zagrebačkom Histrionskom domu.

Album s održanoga koncerta od sada je dostupan u izdanju Scardone. Na njemu se nalazi 17 tradicijskih napjeva iz Hrvatske (iz Međimurja, Podravine, Slavonije, Moslavine, Prigorja, Pounja, Gorskog kotara, Like, Hrvatskog primorja i Dalmacije) te iz Bosne i Gradišća, uključujući i 3 kantautorske pjesme čiju glazbu i stihove potpisuje slavljenica. Stanislav Kovačić, fenomenalan basist i violončelist koji je surađivao sa Stampedom, Šo!Mazgoonom, Gegovim Picigin bandom, Pavelom i brojnim drugim poznatim umjetnicima, zaslužan je za zvuk, a Igor Kelčec za oblikovanje izdanja.

Album je reprezentativno opremljen u digipack pakiranju s bogatom knjižicom na 32 stranice koja sadrži životopis Lidije Bajuk, njezine osobne osvrte na hrvatsku tradicijsku glazbu, tekst o glazbenim suradnicima na obljetničkom koncertu, glazbalima korištenima u obradama i višegodišnjim glazbenim suradnjama. Tu je i bogat popis glazbenih nagrada, kao i popis objavljenih glazbenih djela i održanih važnijih nastupa i koncerata, kako u Hrvatskoj, tako i u inozemstvu.

Osim što su zabilježeni tekstovi svih pjesamanaslovi pjesama na hrvatskom jeziku prevedeni su i na engleski. Gotovo svaki tekst popraćen je fotografijama na kojima su poznati književnici, glazbenici, književnici, umjetnici i stručnjaci iz različitih područja pa je to i svojevrsna galerija Lidijina tridesetogodišnjega glazbovanja.

Koncert je snimljen i uskoro će biti prikazan na televiziji.

Gostujući glazbenici:

Stanislav Kovačić (violončelo)

Branko Trajkov (prateći glas, akustična gitara, udaraljke: tapan, okvirni bubanj, udu)

Stjepan Večković (tambura samica, lijerica, jedinka, roženice, diplica)

Ladislav Varga (klavir, harmonika, klarinet)

Jadran Jeić (prateći glas, mandolina, šargija, baglama, ukulele)

Marija Mlinar (harfa)

Marko Žerjav (akustična gitara, zvečka)

Andrija Maronić (cimbal)

Stjepko Zebec (bas gitara)

Ivana Tkalec (prateći glas)

Lea Šprajc (prateći glas)

 

Album možete kupiti na webshopu i u uredu Scardone na adresi Srebrnjak 64 te u ovlaštenim trgovinama.

Stream and Download

Albumi: