Besplatna dostava za narudžbe iznad 120,00 kn unutar RH i za narudžbe iznad 250,00 u inozemstvo

Glazbena senzacija: Klapa Trogir pronašla je svoje skriveno blago

Podijeli:

Snimljeno još u 90-im godinama prošlog stoljeća, izdanje klape Trogir "Staro vino / Zagubljeno traka" s narodnim a capella izvedbama pravo je bogatstvo kojim su Trogirani pokazali zašto je klapsko pjevanje na UNESCO-voj listi zaštićene nematerijalne baštine

Da se strogi ton-majstor nije smilio, ponajbolje snimke klape Trogir ikad otišle bi u zaborav!

Četrnaest napjeva uglavnom nikad objavljenih na nekom nosaču zvuka nalazi se na novom albumu "Staro vino / Zagubljena traka" klape Trogir, jedne od ponajboljih naših klapa svih vremena. Novinar i kantautor Igor Brešan, bariton klape Trogir, opisao je put ovih snimaka:

Mislilo se dugo da se radi o zagubljenim snimkama budući materijal za album nikada nije bio dovršen, finaliziran. Klapa ga je snimala u studiju HR Radio Splita s legendarnim ton-majstorom Narcisom Šarićem. Bila su to ratna vremena na samom startu 90-ih, u vremenima kad se u studijima sve snimalo magnetofonom, odnosno zapis čuvao na vrpcama. Kako je u ratnom vihoru falilo svega, pa i magnetofonskih traka koje su se tada brisale, živjelo se dugo u uvjerenju da su moguće ponajbolje snimke klape Trogir nestale i nepovratno otišle u zaborav.

Klapa Trogir u glazbenom je svijetu od 1964., a do danas su osvojili pregršt nagrada za svoj rad i doprinos tradicijskoj kulturi. Njegujući izvorni a capella izričaj, postali su uzor ostalim klapama kako pjevati pismu. O njima je Jakša Fiamengo 2004. zabilježio: 

Upravo je klapa „Trogir“ jedno od najsjajnijih obilježja za prepoznavanje ovog grada i cijele Dalmacije u posljednja četiri desetljeća. Iz njihovih glasnica izbija baština poput nepotrošive svjetlosti podneblja; njima se kao najustrajnijim glasnicima, poslenicima riječi, prenose slojevi vremena i snaga jezika, a u pjesmi čuje šum mora i rogača, katedralna zvona i ritam brodskih kretanja. Duboko usađeni u zavičajne korijene, u temelje jedinstvenog krajobraza, u kićena zdanja i priproste gomile, sačuvani u vremenu čije nas svijetlosti i sjene zapljuskuju, svojim skladnim i neponovljivim pjevom Trogirani nadahnuto gonetaju znakove vremena. Oni su već sada legenda, najbolja dalmatinska klapa svih vremena.

Osim 13 narodnih pjesama u obradi Ljube Stipišića, Silvija Bombardellija i Eduarda Tudora, na albumu se nalazi i bonus pjesma "Staro vino" koju potpisuju Teo Trumbić, Bratislav Zlatanović i Nenad Šiškov. Tu su pjesmu izveli 1980. na splitskom Festivalu, a "obnovili" su je studiju Nenada Šiškova povodom 55 godina postojanja klape.

"Legendarni Ljubo Stipišić osmislio je sadržaj i sve s klapom uvježbao", piše Brešan i dodaje:

Pjesme koje specifično tretiraju ulogu ditića, glas koji se makar diskretno nadređuje vodećem, prvom tenoru, bio je još jedan „eksperiment“ vidovitog genijalca Stipišića, koji će kasnije kroz neke napjeve marginalno zaživjeti u praksi. Materijali su inače pronađeni kod jednoga od članova klape, Frane Frane, kojemu se strogi ton-majstor smilio i za kućnu upotrebu presnimio studijske zapise. Ponajprije da mu udovolji nestrpljenju i želji. Da nije srećom tog detalja sve bi završilo tek na uspomenama! Nađeno je obradio i smiksao u svom studiju splitski glazbeni pedagog Nenad Šiškov.

Brešan napominje da „nije riječ o nikakvom recikliranju starih pjesama ili reizdanju, već snimkama koje nikada nisu objavljene“!

Upravo je to čar ovoga novog-starog albuma za kojeg je potrebno izdvojiti 59,90 kn. Album možete kupiti na našem webshopu, u uredu Scardone na adresi Srebrnjak 64 te u svim ovlaštenim prodavaonicama.

 

WEBSHOP