Besplatna dostava za narudžbe iznad 120,00 kn unutar RH i za narudžbe iznad 250,00 u inozemstvo

Goran Karan, Tedi Spalato i klapa Sveti Juraj HRM osvojili glavnu nagradu žirija i publike na Splitskom festivalu

Podijeli:

Na  59. Splitskom festivalu glavna nagrada otišla je u ruke Goranu Karanu, Tediju Spalatu i Klapi Sveti Juraj HRM! Ivana Kovač dobila je nagradu novinara za najbolju pjesmu i za najbolji styling!

Apsolutni pobjednici 59. Splitskog festivala su Goran Karan, Tedi Spalato i klapa Sv.Juraj HRM koji su osvojili glavnu nagradu stručnog ocjenjivačkog suda, ali i nagradu publike! 

"Kuća naše pisme" osvojila je nagrade Zlatni val (nagradu žirija), te Zlatnog galeba (nagradu publike), a to je priča o Dalmaciji, pjesma koja stihovima i glazbom slavi neprolaznu ljepotu našeg kraja. 

Pjesma koja govori o onome najboljem što smo naslijedili od prošlih generacija i onom što nam valja sačuvati i s ljubavlju ostaviti za one koji će doći poslije nas.

Originalan i bogat aranžman, kao i vrhunska produkcija, djelo su meštra Nikše Bratoša, a vokalni aranžman za klapu je osmislio Mario Božić, umjetnički voditelj klape Sveti Juraj HRM. Goran je svoju pobjedničku skladbu napisao u dva dana inspiriran pogledom na stare dalmatinske kuće.

- Pjesma "Kuća naše pisme" nastala je dok sam šetao psa, na livadi blizu Dicma. U jednom trenutku pustio sam psa s uzice, da se istrči. Dok je on jurcao gore-dolje, ja sam gledao oko sebe. Udisao sam zrak, uživao u zelenilu i pogledu na stare dalmatinske kuće s dvorovima u kojima su nekoć odzvanjali glasovi porodica, smijeh djece... I onda mi je samo u jednom trenutku došla inspiracija. Imao sam uza se olovku i list papira, sjeo sam pod drvo i tamo u hladu zapisao par stihova, a melodija mi se već rađala u glavi. Drugi dan pjesmu sam dovršio pa se može reći kako je skladba "Kuća naše pisme" nastala u samo dva jutra - kaže Goran Karan, autor i izvođač pobjedničke pjesme 59. Splitskog festivala. 

Velika je rijetkost da se ovako poklope ukusi publike i žirija. To se dogodilo do sad samo dva puta u povijesti ovog festivala. Prvi put kada je Mišo Kovač 1971.godine skladbom "Proplakat će zora" s nogu oborio i žiri i publiku, a drugi put 2015. godine kada je Petar Grašo pobijedio s pjesmom "Moje zlato".

Goran Karan pobjedio je u Splitu sa pjesmom "Prozor kraj đardina" 1999. godine autora Zdenka Runjića s kojom je najavio veliku karijeru, a ovaj put pobjeda mu je još draža jer je autor pjesme s kojom bi sigurno bio zadovoljan i veliki glazbeni meštar Zdenko Runjić.

- "Kuća naše pisme" priča je o kućama koje su danas često i napuštene, u čijim se dvorovima više nitko ne igra, o praznim kuhinjama iz kojih se više ne širi miris jela... To je pjesma o sreći i tuzi, ja sam u njoj prepoznao ono nešto iskonsko. Podsjetila me i na moju majku i nije mi neugodno reći da sam pjevajući je i zaplakao - govori Tedi Spalato.

Ivana Kovač dobila je nagradu novinara za najbolju pjesmu za pjesmu "Ti" i nagradu za najbolji styling.

- Autori ovog, kao i prošlog singla, su Fedor Boić i Nenad Ninčević, a ova pjesma odmah mi je postala jedna od najdražih. Oduševljena sam njome i zaljubila sam se u tu pjesmu čim mi ju je Fedor pustio samo s klavirom. Neno je napravio predivan tekst. Sve u toj pjesmi jednostavno te podsjeća na neka ljepša vremena-izjavila je Ivana Kovač.

Ovaj vikend bio je za Ivanu jako emotivan jer je na koncertu "Split pjeva Mišu" izvela najdražu Mišinu pjesmu "Noćas ćemo zemlji ko materi reći", a osvojila je i dvije nagrade tako da će joj boravak u Splitu ostati u najljepšoj uspomeni.

Albumi: