Besplatna dostava za narudžbe iznad 120,00 kn unutar RH i za narudžbe iznad 250,00 u inozemstvo

Klapa Diva: Ženska klapa koja održava tradicionalne napjeve živim

Podijeli:

Klapa Diva objavljuje novi album "Majka Mari kose plela" kojom obilježavaju deset godina rada. Riječ je o ženskoj klapi koja prepoznatljivim zvukom održava stare izvorne dalmatinske i hercegovačke napjeve živim!

Kroz Klapu Diva do danas je prošlo čak 15 članica u njihovom desetogodišnjem radu. Žensku klapu iz Širokog Brijega koju od 2013. godine vodi umjetnički voditelj, profesor Tomislav Sušac, veže ljubav za glazbu i vokalni stil klapskog izričaja. Svojim radom promoviraju grad Široki Brijeg, kulturu i vokalnu tradiciju Hrvata. Veličaju hrvatski jezik i oživljavaju zaboravljene hercegovačke napjeve na nov način blizak suvremenom čovjeku, pazeći pri tome da ne narušavaju njihovu izvornost i autohtonost.

U izdanju Scardone nastao je album 'Majka Mari kose plela' koji sadrži deset pjesama različite kulturne baštine poput tradicionalne izvorne dalmatinske pjesme, obrade izvornih napjeva iz Hercegovine i šire unutrašnjosti, te skladbe sakralne tematike.

Članica klape, Marijana Ćeškić, tvrdi kako svaki njihov nastup ima svoju priču i posebnost iako je svakom zajedničko da bez truda i rada nema rezultata. Smatraju da nagrade koje su dobile to i potvrđuju, a svoj opstanak i desetogodišnji glazbeni rad ovjekovječile su upravo ovim albumom 'Majka Mari kose plela' sa zbirom pjesama koje je klapa Diva izvodila na raznim festivalima. 

- Sretne smo i ponosne prvenstveno što smo se u proteklih deset godina kontinuiranog rada uspjele održati na okupu i izdati ovaj CD kao potvrdu našeg rada i ljubavi prema klapskom izričaju - izjavila je Marijana Ćeškić.

Ideja za snimanje i izdavanje CD-a javila se u devetoj godini njihovog zajedničkog rada. Tako su u jednoj godini uspjele snimiti sve pjesme, dok je proces pripreme i izrade trajao još pola godine.

- Zahvalne smo našem voditelju prof. Tomislavu Sušcu koji nas neprestano motivira i inspirira, a i svima koji su se na bilo koji način uključili u realizaciju ovog projekta. Naš rad podupire i grad Široki Brijeg, što nam je uvijek dodatni poticaj za nove izazove. Vjerujemo da će i promocija našeg CD-a biti uspješna te da ćemo se na ovaj način jos više približiti slušateljima - zaključila je Marijana.

Veličinu ovog projekta predstavlja činjenica da u prvi plan donosi obrade koje se zasnivaju na malo izvođenim ili gotovo uopće neizvođenim lokalnim napjevima u obradama klapskih izvođača čuvajući ih na taj način od zaborava!

Pjesma kao dio glazbeno- kulturološkog fenomena ne pripada samo jednoj regiji iz koje je ponikla nego je to samostalna glazbena pojava ponuđena svima koji ju žele interpretirati, što ova klapa svojim radom i dokazuje.