Besplatna dostava za narudžbe iznad 25 € unutar Hrvatske i besplatna dostava za narudžbe iznad 45 € u inozemstvo.

Novi albumi jazz sastava Black Coffee

Podijeli:

Jazzisti svojoj publici predstavljaju dva izdanja, "Once Upon a Time" i "Adagio" 

Black Coffee je poznati splitsko-zadarski jazz sastav, koji djeluje od 1993. Okosnicu grupe čini ritam sekcija basist Renato Švorinić i bubnjar Jadran Dučić Čićo.

U svojoj su dugogodišnji karijeri surađivali s poznatim domaćim i stranim glazbenicima, a neki su od njih Oliver Dragojević, Gibonni, Gabi Novak, Arsen Dedić, Tedi Spalato, Divas, Meri Cetinić, Bruno Kovačić, TBF, Zdenka Kovačiček, Miles Griffith, George Makinto, Csaba Deseo, Tony Pancella, Beppi D'Amato, Primož Grašič, Tammy McCann, Robin Brown, Carlos Werneck, Georgie Fame, Nico Menci. Posljednjih nekoliko godina Black Coffee najviše surađuje s talijanskim bandoneonistom – Daniele di Bonaventura te vokalisticom Martine Thomas. Iza sebe imaju brojne nastupe na jazz i etno festivalima, kao i nekoliko albuma, a sada svojoj publici predstavljaju dva nova u izdanju Caligola Recordsa. 

 

ADAGIO

Black Coffee adagio

Dva kraja Jadranskog mora spojena su idejom kulturnog mosta, tj. talijansko-hrvatskim sastavom Black Coffee, čiji novi album sadrži dvije sjajne klasične napuljske pjesme (Santa Lucia i Reginella campagnola), skladbe bogate folklornim odjekom, sugestivni valcer, baladu i aranžmane dalmatinske tradicionalne glazbe. Suradnik na izdanju je pijanist, kompozitor i svestrani glazbenik Daniele di Bonaventura, poznat kao vrsni poznavatelj bandoneona, četverouglaste harmonike s velikom rasponom tonova. Ovaj glazbeni projekt naslovljen je prema Albinonijevom poznatom djelu "Adagio", a na njemu se nalaze sljedeće pjesme:

1) Se va la murga

2) Evo san ti dosa

3) Cultus via Haiti

4) Santa Lucia

5) Izresla ruza rumena

6) La negra alegre

7) Io canto

8) Movimento

9) Reginella campagnola

10) Waltz for Ruth

11) Adagio

Posebni su gosti Martine Thomas (vokal) na pjesmi br. 3 te Ani Vučetić, Andjela Ćurković – Petrović i Tamara Soletić (vokal) na br. 5.

 

ONCE UPON A TIME

Black Coffee Once Upon a time

 

Basist i lider benda, Renato Švorinić, iskreno je opisao album:

Bude li se itko za sto godina pitao kakva je bila glazba u prvim desetljećima 21. stoljeća jedan od odgovora će biti „..čiki-čiki, tiki-tiki…“ ili nešto što tako zvuči. Ovaj je album posvećen vremenu u kojem je glazba bila glazba, a tekstovi tekstovi, vremenu u kojem je bilo prekrasnih melodija i poezije. Album slavi razdoblje u povijesti glazbe kad je glazba stizala iz srca i duše, a ne iz strojeva.

Ovaj nas album vodi na ugodno glazbeno putovanje. Uz Jadrana Dučića i Renata Švorinića, na ovom je albumu pijanist Ivan Ivić, a svoj je doprinos ponovno dala Martine Thomas, američka pjevačica haitskog podrijetla koja sada živi u Zadru, zahvaljujući čijoj su toplini i fleksibilnosti glasa ponovno pjesme u fokusu. Osim autorskih pjesama, tu su i četiri francuske pjesme, kao i dva instrumentala. Bandoneon je zasvirao Daniele di Bonaventura, a truba Massima Done dodana je u četiri pjesme.

Zlatko Gall u svojoj je recenziji albuma zaključio:

"Deset standarda te dva kratka autorska kolektivna instrumentala doista su posveta i klasičnoj literaturi jazza, šansone, funka, jazzy-popa i „velike američke pjesmarice“ u intrigantnom čitanju koje se „ne tuče“ s izvornikom već ga autorskim aranžmanima Švorinića i Ivića oplemenjuje. Uradak splitsko-zadarskog comba može se svrstati uz bok srodnih projekata Cassandre Wilson, Regine Carter, Dee Dee Bridgewater, Diane Krall… No uz jednu iznimku: ovaj je album i dalje do srži „džezerski“ . Album je vrijedan svake pažnje i jazz publike i onih sklonih jazzy mainstreamu."

 

Popis pjesama:

1) Feel Like Makin’ Love (E. McDaniels)

2) Butterfly  (H. Hancock)

3) Love Is Stronger than Pride (S. Adu, A. Hale)

4) I Can’t Help It (S. Wonder, S. Green)

5) My Favorite Things (R. Rodgers, O. Hammerstein)

6) End of Chapter One (I. Ivić, R. Švorinić, J. Dučić);

7) Et maintenant (G. Bécaud, P. Delanoë)

8) Ne me quitte pas (J. Brel)

9) L’hymne à l’amour (M. Monnot, E. Piaf)

10) La Bohème (C. Aznavour, J. Plante)

11) End of Chapter Two (I. Ivić, R. Švorinić, J. Dučić)

12) The Island (I. Lins, A. e M. Bergman)

Albumi: