Besplatna dostava za narudžbe iznad 120,00 kn unutar RH i za narudžbe iznad 250,00 u inozemstvo

O 15 godina 'Ne damo te pismo naša' u novom izdanju

Podijeli:

Zapadna tribina na Poljudu, tog posebnog dana, 3. rujna 2006., pretvorila se u veliki teatar s koloritnom scenom i zvukom dalmatinske pisme iz glasnica klapskih pjevača i publike. Neopisivo je kakvu ljepotu može izazvati klapski „pianissimo”, kakvu silinu zvuka proizvode ti moćni klapski glasovi kroz koje progovara naša povijest, i kakav trag ostavljaju stihovi hrvatskih pjesnika utkani u dalmatinsku klapsku pismu, stihovi puni jednostavnosti i ljepote. Zahvaljujući, u prvom redu, strogim kriterijima Omiškog festivala, klapske su interpretacije dovedene do savršenstva. Trebalo je puno znoja i znanja za dosegnuti omiško finale. Takvim pristupom klape su, u relativno kratkom vremenu, od konoba i kaleta stigle do prestižnih koncertnih dvorana. Kad se dogodi ovakav spektakl – s pjesmom iz petnaest tisuća glasnica, jedinstvenim folklorom, koncertom začinjenim dozom humora (bez kojeg ovaj narod ne može) i jasnom porukom Ljube Stipišića-Delmate, kroz čije glasnice kao da progovara povijest, onda ne trebamo sumnjati u dugovječnost klapske pjesme, koja će i dalje trajati na smotrama, festivalima, svjetskim pozornicama i kaletama, odakle je i potekla. I tako, kao velika klapska obitelj, ostajemo čvrsto utkani između naziva koncerta „Ne damo te pismo naša“ i stiha Ljube Stipišića: „Ej, čovječe, probudi se iz tuđeg sna – i vrati se sebi, dok još imaš kome!“

Mojimir Čačija, 2006.

 

Ivica Bubalo (agencija Picaferaj) i Branko Paić (diskografska kuća Scardona) pokrenuli su koncertni ciklus sada već na daleko i na široko poznat, "Ne damo te pismo naša", koji je promovirao klapsku glazbu. Prvi je koncert održan 3. rujna 2006. u Splitu i to na, ni manje ni više, nego rasprodanom stadionu Poljud pred 15 000 ljudi.

Koncert je započeo snažnom porukom Ljube Stipišića svima nama „Ej, čovječe, probudi se iz tuđeg sna - vrati se sebi, dok još imaš kome!“ Bio je to koncert koji je pobudio velik medijski interes i promijenio kompletnu glazbenu scenu. U okviru koncerata koji su se održavali od 2006. do 2012. godine nastupile su 44 klape, 3 KUD-a te istaknuta glazbena imena kao što su Mate Mišo Kovač, Vinko Coce, Tereza Kesovija i drugi. Uz  I. Bubala i  B. Paića u autorskom timu bili su umjetnički direktor programa Mojimir Čačija te koordinatorica projekta Karmen Bošković.

S obzirom na to da je Ministarstvo kulture i medija 2021. proglasilo Godinom čitanja, a ujedno je to 15. godina od začetka ideje o koncertnim klapskim spektaklima, diskografska kuća Scardona, uz financijsku potporu Splitsko-dalmatinske županije, odlučila je na sveobuhvatan i interaktivan način obilježiti tih nemalih 15 godina od prvog izlaska ponajboljih hrvatskih klapa na koncertnu pozornicu.

Publikacija će svoje digitalno izdanje doživjeti baš na petnaestu obljetnicu prvog koncerta, 3. rujna 2021., proteže se na stotinjak stranica, a sadrži desetak poglavlja. Jedno od njih obuhvaća autorske tekstove idejnih začetnika projekta, I. Bubala i B. Paića, tekst umjetničkog direktora M. Čačije te koordinatorice projekta K. Bošković. Zatim su tu, primjerice, dva poglavlja u kojima je kronologija koncerata i diskografije koja je uslijedila nakon njih. Velik je broj vizualnih materijala, a svaka je naslovnica CD-a ili DVD-a ujedno poveznica preko koje se može pristupiti Scardoninom webshopu. Publikacija sadrži i videomaterijale koji čine izdanje interaktivnijim te oku i uhu zanimljivijim, kao i mnoge druge informacije.

Digitalno će izdanje dobiti i tiskanu inačicu kojom će Scardona tako obilježiti 15 godina od početka događaja koji je, u medijskom smislu, apsolutno prodrmao klapski svijet.