Besplatna dostava za narudžbe iznad 120,00 kn unutar RH i za narudžbe iznad 250,00 u inozemstvo

Otkrivamo vam zašto piva klapa Partenca!

Podijeli:

Friška splitska klapa Partenca predstavlja se publici novim spotom

"U klapi pivam ja"

Splitu je 2019. godine osnovana klapa Partenca, koju čine iskusni pjevači koji su stjecali iskustvo dugi niz godina u drugim klapama i zborovima. Redom su to: Ante, Jere, Filip, Davor, Đani. Klapi su se u 2020. pridružila još dva člana, Luka Matej, a početkom ljeta stigao je i Andrija Akrapumjetnički voditelj klape koji se također dokazao dugogodišnjim članstvom u jednoj poznatoj klapi.

Slogan je klape "veselo, veselo", govori nam bas Davor Malenica, kojem je klapa svojevrsni godišnji odmor, tj. odmak od uobičajenoga radnog života, a iz klape nastavljaju:

Zbog desetogodišnjeg Antina i Filipova pivanja i sviranja mandolina u jednoj prethodnoj klapi, Jerkova cjeloživotnog pritiskanja žica na gitari, Đanijeve ljubavi prema pismi (jer doći s Brača svaki put na probu mu nikad nije teško) i zbog Davorova "možemo mi to sve",  došli smo na ideju da se organiziramo kao nova klapa novih-starih prijatelja. Još jednu gostiona-večer smo "potrošili" na isti način birajući ime koje ćemo dati klapi i opet nam je bilo lipo!

Stoga su se publici odlučili predstaviti na najbolji mogući način – pjesmom o sebiAutor je teksta glazbe njihov član, rodom Bračanin, Jerko Livačićaranžman je djelo Hrvoja Domazeta, dok je miks i mastering odradio Tomislav Mrduljaš.

Klapski bariton Jerko otkrio nam je proces nastanka prve Partencine pjesme:

Vozeći se jednom trajektom doma iz Splita za Supetar, palo mi je na pamet da zabilježim odgovor na pitanje koje sam sam sebi postavio: Zašto pivam u klapi? Sama ideja da ljudima dočaram kako je to pivat u klapi učinila mi se zanimljivom jer nitko do sada nije to opisao kroz pismu. I tako je tekst ostao na papiru, dodavao ja akorde i spavala je pjesma u ladici više od godine dana, dok se nisam priključio ovoj našoj skupini pa smo je sklopili baš onako kako sam je i zamislio.

Tako je nastala njihova prva autorska pjesma kojom će "publici pokušati dočarati zašto, tko i kako piva u klapi". A kako klapa i klapski život djeluje na njih, pokazali su u spotu koji je snimljen u Splitu i u Supetru, pod budnim okom redatelja Ivana Trpimira Lozića.

Filip Maras, drugi tenor, kaže nam da mu je bilo "izrazito zabavno od prvih trenutaka slaganja ideje tko će što otpjevat'. Nadam se da će gledatelji i slušatelji uživati u nešto drugačijoj predstavci ove vesele pjesme."

Matej Petrašić, također drugi tenor, posljednji se priključio ovoj, kako kaže, "ludoj" ekipi, a bas Ante Mihanović sretan je što je dio ekipe u kojoj uvijek vlada odlična atmosfera, a za pjesmu smatra da "predstavlja nešto svježe što je prijeko potrebno današnjoj klapskoj sceni".

Prvi tenor, Đani Barhanović, šaljivo je dobacio: "U ovoj pjesmi sam se izrazito potrudio uz tercu uhvatit' i dobar komad spize za vrijeme snimanja spota!"

A možda ponajbolji opis pjesme dao je Luka Kežić, bariton Partence:

Ona je istinski prikaz jednoga klapskog pjevača te, naposljetku, i same klape. Svaki klapaš živi za pjesmu i fešte na kojima će se "pivat dok ne pukne", kako sama pjesma kaže. Ovakav mentalitet možda je i stran drugim stanovnicima Lijepe Naše, ali sigurno preko ove pjesme mogu pokušati dočarati sebi klapski život. Sve u svemu, pjesma je, kako kažu Englezi, "catchy" i refren brzo ulazi u uho, zabavna je, ritmična i vesela i poziva sve ostale da se raduju i zafrkavaju u ovim "zeznutim" vremenima.

Davor je iskreno zaključio: "Pjesma je prikaz istine što nam se kao ljudima istinski događa kad dio dana odvojimo za ovakve prijatelje i sve to pretočimo u klapske trenutke. Jednostavno neprocjenjivo!"

Albumi: