Besplatna dostava za narudžbe iznad 25 € unutar Hrvatske i besplatna dostava za narudžbe iznad 45 € u inozemstvo.

'Ratnici svjetla' u klapskoj obradi

Podijeli:

Povodom Dana Oružanih snaga Republike Hrvatske klapa Sveti Juraj Hrvatske ratne mornarice pripremila je novu pjesmu i spot

Novu pjesmu mornarička je klapa iz Splita posvetila svim hrvatskim braniteljima koji su branili i obranili Domovinu darujući najviše što su mogli - vlastite živote.

Posveta braniteljima
Ususret obilježavanju Dana Oružanih snaga Republike Hrvatskeove nedjelje, klapa Sveti Juraj Hrvatske ratne mornarice snimila je klapsku obradu poznate pjesma Marka Perkovića Thompsona "Ratnici svjetla". Novi klapski a capella aranžman potpisuje Tonći Ćićerić, šef dirigent Orkestra HRM-a.

A cappella pjesma je prema tradiciji posebno vezana uz hrvatski narod, i kao takva, savršena za novo ruho ove pjesme. "Gotovo 1000 godina do drugog Vatikanskog koncila, jedini narod koji je dozvolom pape Ivana VIII imao misu na narodnom jeziku u Katoličkoj Europi su bili Hrvati. Zahvaljujući toj 'privilegiji' razvilo se u našem narodu staro crkveno glagoljaško pjevanje koje  je zaštićeno nematerijalno kulturno dobro Republike Hrvatske, a iz njega je kasnije proizašlo i klapsko pjevanje kojeg je UNESCO uvrstio na popis nematerijalne svjetske baštine u Europi", pojašnjava stožerni narednik Marko Bralić, zapovjednik mornaričke klape i zaključuje, "u duhu takve povijesti našeg pjevanog izričaja, ispunjeni ponajprije poštovanjem prema žrtvi hrvatskih branitelja-ratnika snimili smo ovu pjesmu vjerujući da će upravo u ovakvom aranžmanu još snažnije doprijeti do slušatelja jer je iznimno emotivna i ima snažnu poruku, a to je 'hvala im na svemu, slobodni smo ljudi.'"

Kadrovi snimljeni na važnim lokacijama Domovinskog rata
Pjesma posvećena prvenstveno braniteljima, dobila je i savršen spot. Nastao je radom Odjela Multimedijalnih sadržaja SSOJI MORH-a, u režiji Gorana Resovca, a na scenariju Vesne Pintarić. Lokacije snimanja, pojasnila je klapa, odabrane su zbog povijesne važnosti u Domovinskom ratu: "Plitvička jezera, mjesto pogibije prve žrtve Domovinskog rata; naš prelijepi Velebit na čijim su se obroncima u nezamislivo surovim uvjetima branili položaji i mjesto pogibije brojnih znanih i manje poznatih hrvatskih vitezova; Otavice kod Drniša kao simbol čuvanja uspomena na sve poginule mladiće i djevojke diljem Hrvatske i beskrajnu tugu roditelja; Vukovar, grad heroj, simbol nezamislivog hrvatskog otpora i stradanja…"

Albumi: