O nama

Scardona je latinski naziv za Skradin, grad s bogatom poviješću, koji je uz Nin najstariji hrvatski grad. Scardona je vodeća diskografska kuća u Hrvatskoj specijalizirana za dalmatinsku klapsku glazbu i vodeća koncertna agencija specijalizirana za organizaciju velikih koncertnih spektakla domaćih izvođača.

U njezinom opusu su najpopularnije i najnagrađivanije klape kao što su Intrade, Cambi (K. Kambelovac), Maslina, Sv. Juraj HRM, Rišpet, Šufit, Lučica, Filip Dević i izvođači pop i zabavne glazbe Dražen Zečić,  Goran Karan, Tomislav Bralić, Jasmin Stavros, Marko Škugor, Hari Rončević, Vinko Coce, Lidija Bačić, Alen Nižetić, Matko Jelavić itd.

Ponosni smo na naše albume koji su spoj tradicionalnog i modernog, kompilacije najboljih hitova, instrumentalnih albuma, kompilacije najuspješnijih glazbenih autora te snimke klapskih spektakla.

A kako je sve počelo?

 

POČETAK

Scardona je osnovana 1998. specijalizirana za glazbenu produkciju, nakladništvo i event management.

Na početku se bavila managementom vodećih hrvatskih izvođača, spomenimo samo neke koncerte: Colonia - njihov neponovljiv koncert u Domu sportova u Zagrebu 2000. koji ih je etablirao kao najveće pop zvijezde, Goran Karan (četiri uzastopna rasprodana koncerta u KD ˝V. Lisinski, turneja po Australiji , turneje po Hrvatskoj, Sloveniji, BiH, Turskoj) , Dražen Zečić - koncert na Žnjanu ispred 20.000 ljudi, turneja itd...

Kako je Branko Paić, u suradnji s Lidijom Bajuk, grupom Legen, Dunjom Knebl pokretač ETNO glazbene scene, Scardona je svojim izdanjima posebno posvetila pažnju etno zvuku i izražaju ostalih krajeva Hrvatske. Naša etno glazba je odlično prihvaćena u svijetu zbog svoje kvalitete i raznolikosti. Sa željom da predstavimo našu etno glazbu i u svijetu bili smo sa multimedijom predstavljeni na WOMEX-u (internacionalnom festivalu etno glazbe) u Engleskoj.

 

NEŠTO KASNIJE

Scardona je prva prepoznala nužnost povezivanja diskografije i koncertne djelatnosti tako da pratimo naše izvođače radi čega smo stvorili izuzetno bogati katalog vrijednih izdanja pod posebnom etiketom 'Sound of Dalmatia'. U njemu su zastupljene naše najpoznatije klape i brojna izdanja koja instrumentalno obrađuju tradicionalne dalmatinske pjesme, napjeve i kola.

Godine 2006. sa 'Picaferajom' kreće u velik projekt Poljudski spektakl pod nazivom 'NE DAMO TE PISMO NAŠA' ispred 15.000 ljudi s ciljem očuvanje tradicije klapske pjesme i njenom širenju. Projekt se pokazao iznimno uspješnim, promovirajući Hrvatsko nematerijalno dobro i klapsku glazbu.

Scardona njeguje svoje odnose sa izvođačima, u koje vjeruje od početka, što dokazuju duge suradnje. Ovdje su navedene neke:

  • S Draženom Zečićem od 1998.
  • S klapom Cambi (K. Kambelovac) od 2000.
  • S Jasminom Stavrosom od 2001. – 2014.
  • S Tomislavom Bralićem od 2003.
  • S klapom Intrade od 2005.
  • S klapom Sv. Juraj HRM od 2006.
  • S Goranom Karanom od 1999. – 2003.
  • S klapom Maslina od 2007.
  • S Markom Škugorom od 2013.

Godina 2012. je godina reorganizacije koju prate rasprodani koncerti po svim većim dvorana i arenama u Hrvatskoj, odlična suradnja sa dizajnerom Igorom Kelčeom koji radi novi kompletan vizualni identitet firme, aktivno vođenje društvenih mreža, selidba u vlastiti prostor,bliska suradnja sa Draganom Čačinovićem „Chachom“ koji 30 godina živi i radi u New Yorku, iza sebe ima 600 albuma čija naklada prelazi 100 milijuna prodanih primjeraka, njegov potpis možete pronaći na albumima Madonne, Mariah Carey, Jay Z-a, Mary J. Blige i mnogih drugih. Scardona i Chach pokreću Scardona World Music koja će se baviti širenjem i promicanjem naše glazbe u Americi.

Pomoću naših distributera glazbu uspješno plasiramo i u digitalnom obliku na popularne platforme: iTunes, Amazon, Deezer, Spotify, You Tube itd.

Uz aktivno vođenje diskografije i organiziranje koncerata, Scardona započinje i s koncertnom produkcijom. U svojoj ponudi nudimo sve što je potrebno za organiziranje bilo koje vrste koncerta – booking izvođača, pozornicu, rasvjetu, razglas, ton majstore, ekipu za postavljanje scene, video zid, krov za pozornicu, transport itd.