O nama

Scardona je latinski naziv za Skradin, grad s bogatom poviješću, koji je uz Nin najstariji hrvatski grad. Scardona je vodeća diskografska kuća u Hrvatskoj specijalizirana za dalmatinsku klapsku glazbu i vodeća koncertna agencija specijalizirana za organizaciju velikih koncertnih spektakla domaćih izvođača. 

U njezinom opusu su najpopularnije i najnagrađivanije klape kao što su Intrade, Cambi (K. Kambelovac), Maslina, Sv. Juraj HRM, Rišpet, Šufit, Lučica, Filip Dević i izvođači pop i zabavne glazbe Dražen Zečić,  Goran Karan, Tomislav Bralić, 4 Tenora, Jasmin Stavros, Marko Škugor, Hari Rončević, Vinko Coce, Lidija Bačić, Alen Nižetić, Matko Jelavić itd.

Ponosni smo na naše albume koji su spoj tradicionalnog i modernog, kompilacije najboljih hitova, instrumentalnih albuma, kompilacije najuspješnijih glazbenih autora te snimke klapskih spektakla.

A kako je sve počelo?

 

POČETAK

Scardona je osnovana 1998. specijalizirana za glazbenu produkciju, nakladništvo i event management.

Na početku se bavila managementom vodećih hrvatskih izvođača, spomenimo samo neke koncerte: Colonia - njihov neponovljiv koncert u Domu sportova u Zagrebu 2000. koji ih je etablirao kao najveće pop zvijezde, Goran Karan (četiri uzastopna rasprodana koncerta u KD ˝V. Lisinski, turneja po Australiji , turneje po Hrvatskoj, Sloveniji, BiH, Turskoj) , Dražen Zečić - koncert na Žnjanu ispred 20.000 ljudi, turneja itd...

Kako je Branko Paić, u suradnji s Lidijom Bajuk, grupom Legen, Dunjom Knebl pokretač ETNO glazbene scene, Scardona je svojim izdanjima posebno posvetila pažnju etno zvuku i izražaju ostalih krajeva Hrvatske. Naša etno glazba je odlično prihvaćena u svijetu zbog svoje kvalitete i raznolikosti. Sa željom da predstavimo našu etno glazbu i u svijetu bili smo sa multimedijom predstavljeni na WOMEX-u (internacionalnom festivalu etno glazbe) u Engleskoj.

 

NEŠTO KASNIJE

Scardona je prva prepoznala nužnost povezivanja diskografije i koncertne djelatnosti tako da pratimo naše izvođače radi čega smo stvorili izuzetno bogati katalog vrijednih izdanja pod posebnom znakom 'The Sound of Dalmatia - Zvuk Dalmacije', koji je zaštićen i služi kreiranju novog, prepoznatljivog zvuka Dalmacije i izvan granica Hrvatske. U njemu su zastupljene naše najpoznatije klape i brojna izdanja koja instrumentalno obrađuju tradicionalne dalmatinske pjesme, napjeve i kola. Scardona sustavno radi na promidžbi glazbe svojih izvođača u Hrvatskoj, kako kroz medije i koncerte, tako i spotovima, koji dolaze do milijunske publike, koji prezentiraju ljepote naše zemlje.Svjetskoj publici približava hrvatsku glazbu kroz europske, američke i australske turneje te pokretanjem internetskog radija "The Sound of Dalmatia" u New Yorku, koji je bio u top 30 najslušanijih internetskih postaja u toj zemlji.

Godine 2006. sa 'Picaferajom' kreće u velik projekt Poljudski spektakl pod nazivom 'NE DAMO TE PISMO NAŠA' ispred 15.000 ljudi s ciljem očuvanje tradicije klapske pjesme i njenom širenju. Projekt se pokazao iznimno uspješnim, promovirajući Hrvatsko nematerijalno dobro i klapsku glazbu.

Scardona njeguje svoje odnose sa izvođačima, u koje vjeruje od početka, što dokazuju duge suradnje. Ovdje su navedene neke:

  • S Draženom Zečićem 1998. - 2018.
  • S klapom Cambi (K. Kambelovac) od 2001.
  • S Jasminom Stavrosom od 2001. – 2014.
  • S Tomislavom Bralićem od 2003. -
  • S klapom Intrade od 2005. -
  • S klapom Sv. Juraj HRM od 2006. -
  • S Goranom Karanom od 1999. – 2003., 2013. -
  • S klapom Maslina od 2007. -
  • S Markom Škugorom 2013. - 2019.

Godina 2012. je godina reorganizacije koju prate rasprodani koncerti po svim većim dvorana i arenama u Hrvatskoj, odlična suradnja sa dizajnerom Igorom Kelčeom koji radi novi kompletan vizualni identitet firme, aktivno vođenje društvenih mreža, selidba u vlastiti prostor,bliska suradnja sa Draganom Čačinovićem „Chachom“ koji 30 godina živi i radi u New Yorku, iza sebe ima 600 albuma čija naklada prelazi 100 milijuna prodanih primjeraka, njegov potpis možete pronaći na albumima Madonne, Mariah Carey, Jay Z-a, Mary J. Blige i mnogih drugih. Scardona i Chach pokreću Scardona World Music koja će se baviti širenjem i promicanjem naše glazbe u Americi.

Pomoću naših distributera glazbu uspješno plasiramo i u digitalnom obliku na popularne platforme: iTunes, Amazon, Deezer, Spotify, You Tube itd.

Uz aktivno vođenje diskografije i organiziranje koncerata, Scardona započinje i s koncertnom produkcijom. U svojoj ponudi nudimo sve što je potrebno za organiziranje bilo koje vrste koncerta – booking izvođača, pozornicu, rasvjetu, razglas, ton majstore, ekipu za postavljanje scene, video zid, krov za pozornicu, transport itd.