Osnivač - Branko Paić

Osnivač - Branko Paić

 

Branko Paić (Šibenik, 1954.) je osnivač, vlasnik i direktor Scardona glazbena produkcija d.o.o., ujedno i jedan od osnivača Hrvatske glazbene unije, Hrvatske diskografske udruge i Hrvatskog glazbenog odbora, potpredsjednik HDU-a, član NO Instituta hrvatske glazbe i Upravnog odbora Porina, osnivač Udruge managera i producenata, dvije godine potpredsjednik UO ˝Porina˝, jedan od osnivača diskografskih kuća 'Crno bijeli svijet' i 'Hit records' te glazbeni producent koji je radio sa nekim od najjačih hrvatskih izvođača – Azrom, Prljavim kazalištem, Tajči, Coloniom, Draženom Zečićem, Jasminom Stavrosom, Tomislavom Bralićem i klapom Intrade itd.

 

STUDENTSKI DANI

Od studentskih dana počeo se baviti sa glazbom koja je preusmjerila njegov život sa arhitekture na glazbu. Kao student radio je u Studentskom centru koji je sedamdesetih godina bio izuzetno važan na području kulture, tako da je sudjelovao u stvaranju koncerta koji su promijenili glazbenu povijest od 'novog vala' do velike serije velikih koncerata jazz velikana.

Tu su ga otkrili zagrebački rokeri koji su mu ponudili da se počne baviti njihovim menadžmentom. On je prihvatio tu ponudu jer je to bio posao koji je zadovoljio njegove kreativne ambicije. Sudjelovao je u stvaranju neke zvijezde od samog početka ili preuzimanje nečije karijere i brinuo se o svim segmentima posla - od odabira pjesama, producentskog tima, studija, koncerata, turneja, kontaktima sa medijima, kreiranja nečijeg imidža, osmišljavanja velikih koncerata do biranja tehnike i rasvjete.

 

KARIJERA

Unutar glazbene industrije radio je na raznim poslovima. Zajedno sa Paolom Sfecijem osnivač je HGU-e i njen prvi tajnik. Osnivao je HDU gdje je bio potpredsjednik, Hrvatski glazbeni odbor i Hrvatsku udrugu managera i producenata. Član je Upravnog odbora „Porina“ i Instituta Hrvatske glazbene industrije, potpredsjednik UO „Porina“ dvije godine te osnivač nekoliko diskografskih kuća CBS-a, Hit recordsa i Scardone.

Početkom devedesetih godina, u fazi stvaranja države, aktivno je sudjelovao u svim segmentima kreiranja glazbene scene tako je danas Hrvatska najuređenija zemlja u regiji gdje su prava autora, izvođača i producenata najbolje regulirana.

Osnovao je 1993. firmu Crno bijeli svijet sa članovima Prljavog kazališta Jasenkom Hourom i Tihomirom Filešom kao prvu firmu u Hrvatskoj koja se bavila diskografijom i menadžmentom te je bila prethodnica novom trendu preobrazbe diskografskih kuća.

Kasnije je poželio osnovati vlastitu firmu koju će voditi prema svojim idejama i prioritetima pa 1998. pokreće Scardonu.

Kasnije je osnovao i diskografsku kuću „Hit records“ zajedno sa Jurajom Hrvačićem i Miroslavom D. Rusom sa idejom da se napravi velika diskografska kuća povezana sa medijima koju je vodio do 2007. kad se ponovno vratio u Scardonu i započeo novi poslovni uzlet firme koja je danas odlično pozicionirana na glazbenom tržištu.

U kriznim godinama više puta je bio upisan u Zlatnu knjigu poduzetnika za koju je uvjet da se poduzeće kojom osoba upravlja nalazi među prvih 10% najboljih poduzeća i obrta u Hrvatskoj.

U vrijeme pandemije koronavirusa, u listopadu 2020., postaje predsjednik Udruge glazbenih managera i organizatora (MIO).

 

NAGRADE I PRIZNANJA

  • Nominacija za nagradu Porin kao autor kompilacije "40 najvećih klapskih hitova" (2014.)
  • Nagrada grada Skradina za doprinos kulturi (rujan, 2015.)
  • Posebna zahvalnica Hrvatske diskografske udruge kao članu prvog Upravnog odbora Hrvatske diskografske udruge za doprinos u njenom osnivanju i razvijanju te promicanju interesa glazbene industrije u Hrvatskoj (studeni, 2015.)
  • Priznanje Hrvatske glazbene unije Branku Paiću povodom 40 godina djelovanja te za sveukupan doprinos hrvatskoj glazbenoj sceni (studeni, 2016.)
  • Nagrada "Nova ploča" Hrvatske diskografske udruge za izuzetan doprinos te promicanje značaja hrvatske glazbene industrije, značajnu potporu u ostvarivanju ciljeva HDU-a te bitan i prepoznatljiv uspjeh u širenju ugleda i položaja udruge. (2021.)